Vijesti iz BiH

Nova otpuštanja radnika u BiH očekuju se već na jesen

Najmanje 32.000 ljudi u BiH ostalo je bez posla od početka pandemije koronavirusa do danas, no to je, izgleda, tek vrh ledenog brijega.

Nova otpuštanja, posebno u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva očekuju se već s jeseni.

Ugostiteljska djelatnost, hotelijerstvo, trgovina, umjetnost, ali i proizvodnja – najviše su pogođeni posljedicama koronavirusa.

Mnogi gospodarski subjekti rade sa 20 do 50 posto kapaciteta, neki su silom prilika morali staviti ključ u bravu.  “Svi smo mislili da će ovo trajati neka dva-tri mjeseca, nakon čega će se nastaviti normalan život, tako smo se i ponašali. Neki su otpustili radnike, pa su ih počeli vraćati kada je život malo krenuo, neki su crpili vlastite rezerve, međutim, sedam mjeseci je dugo razdoblje, dosta se toga potrošilo i sada počinje realan život. Sada se zaposleni moraju prilagoditi realnim potrebama, a definitivno je tržište palo”, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

  Da je palo, potvrđuje i broj radnika koji su ostali bez posla, najviše u uslužnom sektoru. “Mi možemo očekivati još goru situaciju polovicom rujna, kada se završi ljetnja sezona, tada će biti otpušten veliki broj radnika, prvenstveno u Neumu. Ovdje, u kontinentalnom dijelu FBiH puno se hotela zatvorilo tijekom ovog mjeseca”, naveo je Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih gospodarstvenika BiH. Ništa bolja situacija nije ni u RS. “Oko 2.000 radnika je u posljednjih 15-ak dana otpušteno iz sektora ugostiteljstva. Ako se ne izađe s pravovremenim mjerama, ako Vlada ne ponudi pomoć i mjere ovoj gospodarskoj grani, taj broj će se znatno uvećati”, rekao je  Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS  (HORECO).

O tim mjerama predstavnici Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS jučer su razgovarali i s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, no, čini se, bez nekog rezultata. “Ništa konkretno se ne poduzima, sve se završava na razumjevanju i na priči. Nama treba nešto konkretno da se učini, kako bismo vidjeli da nismo ostavljeni sami”, istaknuo je Šurlan. Mjere, tamo gdje ih ima, većinom su zakasnile – naglašavaju gospodarstvenici.  “Korona zakon 2 ne možemo čekati. Mi sada imamo pregovore s Ministarstvom turizma FBiH koji imaju razumijevanja prema turističkim subjektima, ali sve to ide sporo”, rekao je Halilović. A vrijeme curi.

U Federaciji BiH za sedam dana, od 27 srpnja do 3. kolovoza, bez posla je ostalo gotovo 1.700 radnika, podaci su Porezne uprave tog entiteta. U RS, od početka pandemije na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje prijavilo se 10.429 osoba, kojima je prestao radni odnos, dok je njih 9.199 brisano zbog zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend