Svijet

Nova novčanica od 50 eura pušta se u opticaj od 4. travnja

Nova novčanica od 50 eura predstavljena je još 2016. u ESB-u u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj. Riječ je o četvrtoj novčanici iz serije “Europa”, a prethodile su joj nove novčanice od 5, 10 i 20 €, koje su već izdate i puštene u opticaj.

Nova serija novčanica nazvana je serija “Europa” zato što dva zaštitna obilježja sadrže portret Europe, lika iz grčke mitologije po kojem je Stari kontinent dobio ime.

Novčanica od 50 eura najčešće je upotrebljavan apoen i čini 45 % euronovčanica u opticaju. Broj novčanica od 50 eura u opticaju veći je od ukupnog broja novčanica od 5 €, 10 € i 20 €. Osim toga, broj novčanica od 50 eura gotovo je jednak ukupnom broju svih apoena u opticaju.

U sve euronovčanice ugrađena su razna zaštitna obilježja kako bi se zaštitile od falsifikovanja.

Na novoj novčanici od 50 eura nalazi se prozor s portretom, novo i inovativno zaštitno obilježje koje je prvi put upotrijebljeno na novčanici od 20 € iz serije Europa. Kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, na prozirnom prozoru u gornjem dijelu holograma pokazaće se portret Europe, lika iz grčke mitologije, vidljiv na objema stranama novčanice, prenosi portal “Index”.

Portret je vidljiv i u vodenom znaku. Na licu novčanice nalazi se “smaragdna brojka”, sjajna brojka koja, kada se novčanica nakrene na stranu, mijenja boju iz smaragdno-zelene u tamno-plavu, i na kojoj se vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se pomjera gore-dolje.

(Blic)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend