Nova marka iz Hrvatske pošte Mostar – Mitovi i flora 2010./Lipa u slavenskoj mitologiji

HP Mostar izdala je novu prigodnu poštansku marku „Mitovi i flora – Lipa u slavenskoj mitologiji“, žig i omotnicu prvoga dana. Autorica marke je Lana Šator, tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu u bloku od jedne marke, nominalne vrijednosti 5,00 KM. Prvi dan marke 22. 5. 2010.

Kao i kod drugih starih naroda i kod Slavena najprije se razvilo štovanje prirode. Svarog je bio prvo slavensko božanstvo Sunca, stvoritelj svega na nebu i zemlji, stvorio je prvog muškarca udahnuvši starom hrastu ljudski duh, a ženu iz krošnjate lipe. Tako se usporedo s kultom vode, vatre, groma i Sunca, razvio i kult  drveća koji je bio povezan sa štovanjem lipe, hrasta i breze. Lipa je bila simbol prijateljstva i nježne odanosti i bila je posvećena boginji Vidi, hrast Perunu, a breza bogu žetve Potrimbi.

 

{gallery}vijesti/ptt{/gallery} (kliknite na sliku)

 

Kult stabala nastao je vjerovanjem da su ljudi postali od stabala odnosno, da po svojoj smrti produžuju život u njima, te da su mjestom boravka nekog dobrog pokojnika koji ih štiti. Stari Slaveni su živjeli u lipovim šumama, vršili su obrede i prinosili žrtve lipi kao božanstvu, a običaj obožavanja lipe zadržao se do danas kada se stavljaju grane lipe na krovove kuća da ih čuva od požara i gromova. Lipa je korištena i u liječenju bolesnika u vidu čajeva, obloga i melema.