Nova marka iz HP Mostar

U povodu 100. obljetnice rođenja Majke Tereze Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvog dana (FDC). Autor marke je Tvrtko Bojić, tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu, u arku od 9 maraka. Nominalna vrijednost marke je 2,10 KM, a u poštanskom prometu koristi se od 27. 8. 2010.

Majka Tereza rođena je u albanskoj katoličkoj obitelji u Skopju 26. kolovoza 1910. kao Agnes Gonxha Bojaxhiu. U 12 godini života osjetila je Božji poziv da posveti svoj život Njemu kao misionarka. U rujnu 1928., kada je imala 18 godina, pridružila se Institutu Blažene Djevice Marije, poznatijem kao Sestre Loreta, u Irskoj. Uzimajući Svetu Terezu od Lisieuxa za svoju zaštitnicu, odabrala je ime „Sestra Tereza“. Iz Irske je poslana u Indiju, stiže u Calcuttu 1929. Dvije godine kasnije polaže svoje prve vječne zavjete i odlazi predavati u školi Svete Marije, Entally. 24. svibnja 1937. polaže svoje vječne zavjete i od tada je poznata kao „Majka Tereza“.
10. rujna 1946., tijekom vožnje vlakom od Calcutte do Darjeelinga, primila je, kako je sama rekla „poziv nad pozivima“ da služi najsiromašnijima. Nakon dobivanja svih potrebnih dozvola, napustila je svoj red Loreto dvije godine kasnije i započela s radom među najsiromašnijima na ulicama Calcutte. Njena vjerska kongregacija, Misionarke ljubavi, službeno su osnovane 7. listopada 1950. Život i rad Majke Tereze bio je posvećen dostojanstvu svakog ljudskog života, radosti koja dolazi iz ljubavi jednih za druge i vrijednosti malih stvari koje su rađene s vjerom i ljubavlju. Za priznanje njenog rada ljubavi, dobiva Nobelovu nagradu za mir 1979. godine.
Nakon smrti Majke Tereze, otkrivena je druga strana njenog života, njen unutarnji život je bio označen iskustvom dubokog, bolnog osjećaja odvojenosti od Boga, čak i odbačenosti od Njega, s povećanom žudnjom za Njegovom ljubavlju. „Bolne noći“ njene duše, koje su počele u vrijeme kada je započele rad sa siromašnima i koje su trajale sve do njene smrti, dovele su je do dubokog i jakog saveza s Bogom. 5. rujna 1997. zemaljski život Majke Tereze se ugasio. Njezin grob ubrzo je postao mjestom hodočašća i molitve za ljude svih vjera, siromašnih i bogatih. Dvije godine nakon smrti, započeo je proces njene kanonizacije, a u 2003. godini papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Terezu blaženom.

 

{gallery}vijesti/ptt/majkatereza{/gallery}