Vijesti iz BiH

Nova koalicija već blizu osiguranja dvotrećinske većine

Denis Zvizdić i Stanko Primorac Ćane mogli bi biti prvi federalni dužnosnici koji će “pasti” u procesu rekonstrukcije vlasti u ovom entitetu.

Pitanje je samo hoće li se to dogoditi na redovitom zasjedanju 26. lipnja ili na izvanrednom zasjedanju koje su svojim potpisima zatražili zastupnici SDP-a i dva HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Smjena čelništva

Stranke koje čine okosnicu nove parlamentarne većine, a to su SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB, odlučne su iskoristiti prvu priliku i smijeniti čelništvo Zastupničkog doma. Za to im je potrebna natpolovična većina u Zastupničkom domu, odnosno 50 zastupnika. Ove četiri stranke imaju 56 zastupnika tako da je smjena predsjedatelja tog doma Denisa Zvizdića (SDA) i jednog od potpredsjednika Stanka Primorca (HSP) puka formalnost. Druga potpredsjednica ovog doma Mira Grgić (SDP) ostat će na toj poziciji, dok će na upražnjene pozicije doći kadrovi SBB-a i dva HDZ-a. Vrlo brzo bi do promjena trebalo doći i u čelništvu Doma naroda. Bez obzira kako završila priča o daljem sudjelovanju, Narodna stranka Radom za boljitak u federalnoj vlasti Karolina Pavlović neće ostati predsjedateljica Doma naroda. Ovu bi poziciju također trebao preuzeti netko od izaslanika iz redova dva HDZ-a u gornjem domu federalnog Parlamenta.

Smjene i Ustavni sud

Rekonstrukcija vlasti do ovog koraka je potpuno izvjesna i matematički lako izvodljiva. No, promjena izvršne vlasti trenutačno ovisi od poteza koje će povući predsjednik i jedan od potpredsjednika FBiH Živko Budimir (HSP) i Mirsad Kebo (SDA). Ako iz uskostranačkih interesa odbace zahtjev nove parlamentarne većine za rekonstrukciju Vlade, Budimir i Kebo bi se mogli suočiti s međunarodnim pritiskom i izolacijom, ali i pokretanjem postupka njihovog opoziva. Da bi se pokrenula procedura za njihovu smjenu, koja je zbog ustavnih odredbi jako komplicirana, potrebno je osigurati potporu 66 zastupnika u Zastupničkom domu, odnosno 39 izaslanika u Domu naroda što je dvije trećine. Tek nakon toga o zahtjevu Parlamenta Federacije BiH odlučivat će federalni Ustavni sud koji bi trebao procijeniti jesu li se čelnici Federacije Bosne i Hercegovine ogriješili o zakone, prekršili prisegu ili pak nisu dostojni obavljanja te funkcije. No, neargumentirana opstrukcija promjene Vlade bi za Budimira, Kebu i njihove stranke bila dugoročno štetan potez.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend