Glazbene vijesti, Regionalne vijesti

Nova Gradiška: Otkrivanje spomenika Toši Proeskom

Svečano otvorenje spomenika Toši Proeskom, koje će se održati u Novoj Gradišci, Šetnica ‘Novogradiških zanimljivosti’, bit će upriličeno u subotu, 23.10.2021. godine, s početkom u 17.00h.

Svečanom otvorenju prisustvovati će Nj. E. g. Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije, gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić i gradonačelnik Grada Kruševa, Tome Hristovski.

Sama ideja i odluka o izradi kamenog kipa Toše Proeskog, koji je dio ljubavi i poštovanja njemu i čitavom makedonskom narodu, potekla je od kompanije Tehnix i njezinog predsjednika Đure Horvata.

Kompanija Tehnix razvila je dugoročnu ekološku suradnju s makedonskim firmama. Komunalna poduzeća koriste tehnologije Tehnix-a. Grad Prilep rodno je mjesto Toše Proeskog, tako da su često s njihovim prijateljima, partnerima iz Prilepa razgovarali o makedonskoj kulturi, glazbi i ljubaznosti makedonaca, te Tošinim uspjesima u glazbi kojom je on svojim pjevanjem i glazbenim tekstovima svima nama slao poruke koje su nas osvajale osjećajima poštovanja njegove posebnosti. Njegova nesreća ih je beskonačno rastužila, tim više što se ona dogodila blizu grada Zagreba, odnosno na autoputu pokraj grada Nove Gradiške.

Misao vodilja Đure Horvata, bila je da Tošin kameni lik podsjeća na vrijeme kada smo se zajedno veselili i uživali u pjesmama koje su vječne. Kompanija Tehnix, svi njeni menadžeri i suradnici ponosni su i zahvalni Gradu Novoj Gradišci što je omogućila da u svoju gradsku jezgru postavi kamenu statuu koja će sve prijatelje Makedonije pa i prolaznike, štovatelje života i brojne druge, pjesmom Toše Proeskog činiti sretnim i vječnim.

Kompanija Tehnix i Đuro Horvat osobno se zahvaljuju kiparu i umjetniku Slavku Buniću, što je sve svoje vještine i ljubav prema Toši uklesao u trajni lik i spomen svih štovatelja Toše Proeskog, jer kao što je on rekao: ,,Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima.”

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend