Zanimljivosti

Nokti pucaju zbog acetona i prečestog lakiranja

Krhki nokti posljedica su čestog pranja ruku, starenja te pretjeranog lakiranja i odstranjivanja laka acetonom, tvrdi dermatolog Ralph Daniel te preporučuje uljne odstranjivače. Da biste izbjegli oštećenja noktiju, prije pranja posuđa i čišćenja kemijskim proizvodima obvezno stavite gumene rukavice.

Bit će čvršći i ako ih najprije premažete bezbojnim, a zatim nanesete dva sloja laka u boji. Također, nokte je bolje ne lakirati više od dvaput na tjedan. Njihovo “listanje” spriječit ćete ako ruke često mažete hidratantnom kremom ili vazelinom. Možete ih oštetiti i ako režete kožicu oko noktiju. Bolje je potisnuti je drvenim štapićima jer ćete tako spriječiti zanoktice i infekcije. No posebnu čvrstoću i zdravlje noktima će osigurati uravnotežena prehrana.
Okomite su pruge česte i neopasne
PROBLEM: Ne zna se točan uzrok okomitih pruga na noktima, no ne upućuju na zdravstvene probleme. Produbljuju se s godinama, osobito nakon 40., a i brojnije su u starijoj dobi.
POMOĆ: Ruke redovito mažite hidratantnim kremama, a posebnu pozornost obratite kožici oko noktiju, koju možete njegovati maslinovim uljem.

Bijele točkice mogu biti znak alergije
PROBLEM: Bijele mrlje mogu biti posljedica manjih udaraca ili alergijske reakcije na lak za nokte. Unatoč uvriježenu mišljenju nisu rezultat nedovoljne količine cinka, željeza ili kalcija u organizmu.
POMOĆ: Što rjeđe lakirajte nokte, a ako ne nestanu ni nakon osam mjeseci, posjetite dermatologa.
Suncokretovo ulje za tanke nokte
PROBLEM: Tanki, lako lomljivi i suhi nokti upozoravaju na nedostatak vitamina B12 i kalcija.
POMOĆ: Prehranu obogatite mliječnim proizvodima, mesom, jajima, povrćem, a osobito je dobar sok od mrkve, koji obiluje vitaminima B skupine. Pomoći će i masaža noktiju suncokretovim uljem.

(24 sata)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend