Vijesti iz BiH

„Njemačka u Bosni i Hercegovini“ uskoro u Sarajevu

U Sarajevu će se 8. decembra, u Domu mladih/Skenderija, održati cjelodnevni događaj pod nazivom „Njemačka u Bosni i Hercegovini“, koji organizuje Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade SR Njemačke, a u okviru kojeg će njemačke organizacije, firme i brandovi javnosti prezentovati svoj rad i angažman u BiH.

Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih političkih partnera Bosne i Hercegovine i istaknuti prijatelj u oblasti jezika i kulture. Njemačka Savezna vlada je za obnovu i razvoj Bosne i Hercegovine dosad investirala oko 1 milijardu eura čime se ubraja među najveće strane donatore.
Sa godišnjom robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura, također je i najvažniji trgovinski partner te jedan od glavnih investitora u Bosni i Hercegovini. Da je Njemačka u Bosni i Hercegovini mnogo angažovana je velikom broju građana ove zemlje poznato, ali manje je poznato koliko je taj angažman zapravo raznolik. Stoga će se njemačke organizacije, koje su prisutne u BiH, udružiti 8. decembra i posjetiocima ovog događaja prezentovati svoje aktivnosti.
Pored Predstavništva njemačke privrede u BiH i Njemačke ambasade, posjetioci će imati priliku da se pobliže upoznaju sa radom organizacija GIZ, DAAD, DVV International, Goethe Institut, KFW, sa fondacijama Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert te nevladinim organizacijama u BiH, koje je su podržane od strane Njemačke.
Predstavnici ovih organizacija će na svojim štandovima pružati informacije, a okvirni program koji će uskoro biti objavljen, predviđa i prezentacije, diskusije i radionice za posjetioce.
Među izlagačima na ovom događaju će se naći i neke njemačke firme koje posluju u BiH, kao i njemački brandovi koji su mnogim domaćim kupcima poznati zbog svog kvaliteta. Posjetioce očekuje
još mnoštvo zanimljivosti kao što su auto show, dječiji kutak, tombola, predstavljanje finalista Inovacijske nagrade njemačke privrede i specijalni gost iznenađenja.
Događaj će trajati od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.
Održavanje događaja su podržale njemačke kompanije Tvornica cementa Kakanj, Veritas Automotive, Mann+Hummel i ProCredit Bank.
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend