Svijet

Njemačka se ‘zaključava’, napuštanje države bit će ‘nemoguća misija’

Brojke koje Institut Robert Koch (RKI) objavljuje svakog jutra na svojoj internetskoj stranici danima su zabrinjavajuće, prenose njemački mediji.

Jutros je zabilježen novi maksimalan broj novih infekcija s 29.875 slučajeva u roku od 24 sata, a to je 6.000 više nego u petak prije tjedan dana. Prethodnog dana, u četvrtak, zabilježen je vrhunac od 598 smrtnih slučajeva.

Pitanje u Njemačkoj više nije hoće li doći do „zaključavanja“, već kada, i od kada će se primijeniti, prenose njemački mediji. Prema njihovom pisanju, kancelarka Angela Merkel u nedjelju će održati sastanak s premijerima njemačkih saveznih država.

To je potvrdio i Daniel Günther, premijer Schleswig-Holsteina, koji je rekao kako vjeruje da će se odlučujući sastanak održati u nedjelju, prenosi Fenix-magazin.de.

Stručnjaci naglašavaju kako Njemačka nema kontrolu nad drugim valom pandemije unatoč djelomičnom „zaključavanju“.

Nekoliko njemačkih saveznih država već je najavilo oštrije mjere, ali i poziv na ponovno potpuno „zaključavanje“ i prije Božića.

Zbog nekontroliranog rasta broja infekcija, Baden-Württemberg također razmišlja o ograničenje kretanja, pa i dnevnog izlaska, a o čemu će se raspravljati tijekom današnjeg dana.

Mnogi iz BiH koji žive i rade u Njemačkoj zbog novih mjera neće biti u mogućnosti doći kući za blagdane.

Medicinski stručnjaci najvećim dijelom također smatraju kako su strože mjere neophodne i da bi ih trebalo što prije uvesti kako bi se spriječilo preopterećenje zdravstvenog sustava.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend