Svijet

Njemačka proglasila cijelu Hrvatsku rizičnim područjem

Njemačka je u četvrtak Istarsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju uvrstila na listu regija s visokim rizikom zaraze koronavirusom, pa sada cijela Hrvatska spada u tu kategoriju.

Državni epidemiološki institut Robert Koch je zbog rastućeg broja novozaraženih posljednje dvije hrvatske županije koje se nisu nalazile na listi proglasio rizičnim područjima. Odluka stupa na snagu u subotu 3. travnja i znači da će sve osobe koje iz Hrvatske dolaze u Njemačku morati u roku od 48 sati predočiti negativni test na koronavirus i u karanteni biti deset dana nakon povratka, prenosi Index.hr.

Samoizolaciju je moguće prekinuti nakon pet dana s novim negativnim testom.

Istra je uz Baleare za Nijemce dosad bila rijetko središte koje nije bilo na listi rizičnih područja. Unatoč apelima političara brojni su Nijemci ovog tjedna otputovali na uskršnje praznike u inozemstvo. Zbog velikog broja turista koji putuju na Mallorcu njemačka vlada je u utorak donijela uredbu po kojoj će putnici koji se vraćaju s tog španjolskog otoka morati pokazati negativni test na koronavirus iako se Mallorca ne nalazi na listi rizičnih regija. Ministarstvo unutarnjih poslova je to objasnilo kontaktima s turistima iz drugih zemalja. Vlada je razmatrala i zabranu putovanja u inozemstvo, ali se od toga odustalo zbog ustavnopravnih razloga.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend