Svijet

Njemačka nudi po 3000 eura onima kojima je odbijen azil, među njima i 4000 građana BiH

Oko četiri tisuće stanovnika Bosne i Hercegovine uskoro bi moglo dobiti po tri tisuće eura. Riječ je o državljanima BiH koji su zatražili azil u Njemačkoj, ali im je odbijen.

Naime, njemačka vlada namjerava novcem motivirati osobe kojima je odbijen zahtjev za azilom da se dobrovoljno i što je moguće prije vrate u svoje domovine. Dodatne novčane premije dodjeljuju se samo do kraja veljače, piše Večernji list BiH.
Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova navodi da se zahtjev za “reintegracijsku podršku” u iznosu od 3000 eura može podnijeti do 28. veljače. Obitelji kojima je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj mogu dobiti novčanu pomoć u iznosu od 3000 eura za stanarinu, izgradnju ili obnovu kuća i stanova, kao i za kupnju kuhinje ili renoviranje kupaonice.
Kada je riječ o pojedincima, novčana pomoć iznosi 1000 eura.
Ovom odlukom je do kraja veljače produljen program “Početna pomoć plus” u sklopu projekta “Tvoja zemlja, tvoja budućnost”.
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière je u izjavi za list “Bild am Sonntag” poručio osobama kojima je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj da, ako se odluče na dobrovoljni povratak, uz početnu pomoć, mogu dobiti i pomoć za stanarinu u zemlji njihova podrijetla koja će biti pružana u idućih 12 mjeseci. De Maizière je također tim osobama poručio da postoje perspektive u njihovim zemljama. “Pomažemo vam u reintegraciji konkretnom pomoći”, izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova.
Prema informacijama lista “Bild am Sonntag”, pravo na novčanu pomoć je između veljače i listopada 2017. godine iskoristilo samo 8639 osoba. Isti izvor navodi da u Njemačkoj trenutačno živi 115.000 osoba kojima je odbijen zahtjev za azil. Od tog broja, 80.000 osoba dobilo je tzv. trpljeni boravak (Duldung).
Čak 35.000 ljudi treba biti prisilno vraćeno, a u istom vremenskom razdoblju je prisilno vraćeno 19.520 osoba. Njemačke vlasti već godinama ne pomažu samo osobama kojima je odbijen zahtjev za azil nego i onima koji su podnijeli zahtjev za azil i još uvijek nisu dobili odgovor jer proces traje. Takvim osobama u mnogo slučajeva se pruža i financijska pomoć. Pri tome se radi o preuzimanju troškova povratka. Novčana pomoć se pruža i osobama koje imaju dozvolu boravka u Njemačkoj i koje mogu zamisliti povratak u svoje zemlje.
Podsjetimo, na osnovi sporazuma o readmisiji u BiH je u prošloj godini vraćeno 1939 osoba, a zbog migrantske krize u Europi, sredinom ove godine samo iz Njemačke su postojale najave za povratak oko 4000 državljana BiH kojima je odbijen zahtjev za azil. Ovaj podatak navodi se u informaciji o prihvatu i integraciji državljana BiH vraćenih po osnovi sporazuma o readmisiji koju je u srpnju usvojio Vijeća ministara BiH. Najveći broj povratnika u Federaciji BiH registriran je na području Tuzle (155) i Sarajeva (79), dok je na području Republike Srpske najveći broj povrataka registriran na području Bijeljine (39) i Zvornika (30).

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend