Nikšić: Vlada je svoje napravila, poslodavci moraju odgovoriti zašto plaće nisu porasle

Nakon otvaranja pregovora o pristupanju i pohvala trenutnim vlastima što su u godinu dana postigle više nego prethodnih deset, BiH je u novoj krizi, pri čemu je usvajanje reformskih zakona na čekanju. Prema riječima premijera FBiH i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, Trojka i SDP nude rješenja i dogovor u skladu s europskim prioritetima i demokratskim načelima. Stoga neće prihvatiti prijedloge SNSD-a.

Realne osnove

Moramo razgovarati o svemu, ali moramo krenuti od realnih osnova. Moja želja je da ova zemlja ima jednog predsjednika, da niže administrativne jedinice budu ekonomsko-geografske regije umjesto entiteta… Međutim, svjestan sam da započinjanje pregovora iz ovih pozicija nije realno i čak se može tumačiti kao zlonamjerno. Isto vrijedi i za zahtjev za zatvaranje OHR-a i uklanjanje međunarodnih sudaca, svi oni su vrhunski stručnjaci. To trenutno nije moguće, kaže Nikšić.

Izmjene u načinu izbora sudaca, objašnjava on, moguće su samo kada domaće pravosudne i druge institucije dosegnu standarde EU i kada smo na pragu pristupanja EU.

Argument da nismo suverena zemlja zbog stranih sudaca ili OHR-a, i da je strani intervencionizam najveći problem u pristupanju EU, nije valjan. EU se temelji na “stranim”, zajedničkim institucijama s obimnim ovlastima. Primjeri su Europsko javno tužiteljstvo, Europski sud za ljudska prava, Europski sud pravde, Europski revizorski sud i mnoge druge institucije čijim odlukama ćemo se morati povinovati nakon pristupanja EU. OHR je specifična institucija, kao i naš Ustavni sud, gdje je najveći problem nedostatak domaćih sudaca, a ne prisutnost stranih – ističe Nikšić.

Komentirajući procjene da je BiH još uvijek bliža članstvu u NATO-u nego EU, Nikšić podsjeća da je to zakonska obaveza, ali da je prethodna većina, vođena SDA, BiH vratila nekoliko koraka unatrag.

Suglasili su se da se Komisija za pristupanje preimenuje u Komisiju za suradnju s NATO-om. U dokumentu koji su trijumfalno promovirali kao ANP, formalno su kapitulirali i odustali od pristupanja NATO-u.
Mnoge države, uključujući Srbiju, surađuju s NATO-om. Imali smo instituciju čiji je zadatak bio raditi na pristupanju NATO-u, i napuštena je. Sada radimo sve kako bismo zemlju vratili na put prema NATO-u. Trudimo se provesti reforme, modernizirati OS BiH; važno je doseći NATO standarde, a članstvo će tada biti nadohvat ruke – dodaje Nikšić.

Nije pozvan na sastanak koji je organizirao Konaković

Najava velikog sastanka predstavnika stranaka koje okupljaju Bošnjake u regiji od predsjednika NiP-a, Elmedina Konakovića, naišla je na podijeljene reakcije. Nikšić nije pozvan na taj sastanak. Kaže da ima stalnu i otvorenu suradnju s Konakovićem i da su također razgovarali o ovoj temi.

NiP ima pravo organizirati događaj usklađen s njihovom idejnom i strateškom orijentacijom. Mi u SDP-u imamo nešto drugačije pozicije; kao multietnička stranka, SDP se ne bi trebao svrstavati ni u koju etničku skupinu, ali poštujemo stavove jedni drugih. Siguran sam da je namjera Konakovića iskrena i da je uvijek vođen idejom i koracima za koje misli da su u najboljem interesu države.

Odgovor opozicije smatra se krajnje neprimjerenim, čak licemjernim, jer često pozivaju na bošnjačko jedinstvo, a onda željno napadaju nekoga tko to nudi ako to nije netko iz njihovog interesnog kruga – ističe Nikšić.

Sudeći po najavama, možemo očekivati novi val poskupljenja, goriva, struje, a vjerojatno i plina, dok rast plaća i mirovina ne prati troškove života. Nikšić ističe da je kada je riječ o električnoj energiji riječ o balansiranju cijene kako bi se zaštitili najugroženiji i nagradila njihova učinkovitost.