Nijemci ne priznaju ženu šeficu

Unutar vladajuće koalicije u Njemačkoj izbio je spor oko uvođenja kvota za žene na rukovodećim mjestima. Prije deset godina je postignut dogovor o zapošljavanju žena na rukovodećim mjestima. Rezultata skoro i da nema. Zanimljivo da se u Njemačkoj oko uvođenja kvota za zapošljavanje žena na rukovodećim mjestima svađaju upravo dvije žene, ministrice i to iz iste stranke, članice Kršćansko-demokratske unije, kojom predsjeda još jedna žena, predsjednica njemačke vlade Angela Merkel.

“Gospodarstvenici su nam još prije deset godina obećali zapošljavati više žena na rukovodećim mjestima, upravnim i nadzornim odborima, ali ovo obećanje nije ispunjeno”, poručuje bivša ministrica obitelji i aktuelna ministrica rada Ursula von der Leyen koja zahtjeva uvođenje obavezne kvote od najmanje 30%. “Ne želim da žene čekaju na svoj red još deset godina. Ništa se nije promijenilo. Prije deset godina smo imali 2,5% žena u upravnim odborima, a danas ih imamo 3%. To je smiješan porast”, komentira von der Leyen.
Premalo ženskih šefova
Veći postotak žena na rukovodećim mjestima zagovara i aktuelna ministrica obitelji Kristina Schröder. Međutim, ona se zalaže za kvotu po dragovoljnom principu. “Svaka tvrtka bi bila zakonski obvezna uvesti kvotu za zapošljavanje žena, ali bi ta kvota bila donesena u ovisnosti od potrebe tvrtke”, objašnjava Schröderova i dodaje: “ne želim zakon koji bi sve trtke stavio u isti koš. Industrija čelika nema iste potrebe kao medijska i komunikacijska branša”. Svega 3% žena obavlja rukovodeće funkcije u 200 najjačih njemačkih tvrtki. Primjer je nadzorni odboru njemačke burze u kojem sjedi 17 muškaraca i jedna žena, ili automobilski gigant Daimler s 19 muškaraca i jednom ženom. “Njemački mentalitet ima poteškoća prihvatiti jednu ženu kao šeficu”, iz iskustva tvrdi Barbara Knoflach koja je već 20 godina direktorica jedne njemačke banke. “Društvo ima posebno kritičan odnos prema ženama šeficama. Podsvjesno razmišljaju kako im je to nešto dugačije, kako im je to novo i kako oni to zapravo radije ne bi željeli.”
Važna je kvalifikacija, a ne spol
U Njemačkoj, međutim, ima i visokopozicioniranih žena koje se protive uvođenju obvezne kvote za žene. Jedna od njih je Marie-Christina Ostermann, direktorica tvrtke za veleprodaju prehrambenih proizvoda. “Tvrtka mora imati slobodu samostalno odlučiti koga će uposliti. Bez obzira radi li se o muškarcu ili ženi, važna je kvalifikacija, a ne spol.” Ovakav stav zastupaju i njemački Liberali, inače koalicijski partneri vladajuće stranke Demokršćana, koji su tradicionalno naklonjeni poslodavcima. Brisel je službenom Berlinu poručio kako priželjkuje nazočnost žena u upravama tvrtki do 30 posto, koji bi bio ostvaren do 2015. godine. Pet godina kasnije, postotak bi, prema željama Europske komisije, trebao biti još deset psto viši.
(DW)