Vijesti iz BiH

Nestašica zaštitnih maski u ljekarnama širom BiH

U ljekarnama širom Bosne i Hercegovine vlada nestašica zaštitnih maski zbog velike potražnje uslijed panike koja je zavladala zbog mogućnosti širenja koronavirusa.

Da je među pojedinim građanima zavladala panika, potvrđuje podatak da danas ni u jednoj ljekarnoj u Sarajevu i Mostaru  nije se moglo kupiti zaštitne maske.

Povećali cijene –

Nemamo maske trenutno jer je nestašica u nabavci, ali nadamo se da će ih uskoro biti – rekla je uposlenica jedne ljekarne na Marindvoru.

Na Kovačićima i Grbavici smo bo je isti odgovor. Cijene su, evidentno, znatno više u odnosu na prosinac.

Deset komada kirurških maski, prije malo više od mjesec, moglo se kupiti za 2-3 KM, a danas su rekli da isti paket košta 5,60 maraka.

Nemaju gdje nabaviti U ljekarnoj na Socijalnom su nam, također, rekli da na stanju nemaju zaštitne maske te da je razlog taj što ih nemaju gdje nabaviti.  – Dobavljali smo maske iz Kine, ali zbog pojave koronavirusa obustavljena je isporuka – rečeno je u ljekarnoj na Socijalnom.

  Svi uposlenici rade s maskama na licu, a kako stoji na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zdrave osobe je trebaju nositi radi prevencije.  – Masku nosite ako kišete ili kašljete.

Maske su efikasne samo ako se koriste u kombinaciji s čestim pranjem ruku dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola ili sapunom i vodom – savjetuju u Zavodu. 

Panika od koronavirusa zahvatila je i Hercegovinu, a posebno nakon vijesti da su dva slučaja potvrđena u Hrvatskoj.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend