Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Neslužbeno: Virus svinjske gripe zabilježen i kod jedne ženske osobe iz Viteza

U Bosni i Hercegovini zabilježena je pojava virusa gripe nastalog mutacijom virusa humane, ptičje i svinjske gripe, a jedan pacijent koji je zaražen u iznimno je teškom stanju, potvrđeno je iz Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS). Radio Vitez neslužbeno doznaje kako je virusom svinjske gripe (H1N1) zaražena i jedna ženska osoba iz Viteza, koja se nalazi na liječenju u KCU Sarajevo.
Muškarac iz Zenice, koji je prošlog tjedna prebačen na sarajevsku kliniku pod sumnjom da je zaražen virusom svinjske gripe (H1N1), smješten je na odjel intenzivne skrbi i život mu je ugrožen.

Naknadnim analizama utvrđeno je kako je on zaražen virusom čija je oznaka AH1N1, a iz KCUS-a je pojašnjeno kako je riječ o mutiranom virusu.

Od početka godine na Infektivnoj klinici sarajevskog Kliničkog centra zadržano je sedamnaest pacijenata sa simptomima gripe. Virus AH1N1 ustanovljen je kod njih deset.

Zaraza dišnih puteva virusom AH1N1 prvi put je ustanovljena tijekom proljeća 2009. godine, potkraj uobičajene sezone gripe na Sjevernoj hemisferi.

Virus dospijeva u tijelo udisanjem kontaminiranih kapljica ili prijenosom živog virusa rukama s kontaminiranih površina u oči, nos ili usta.

(index.hr/Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend