Nemojte baciti koru krumpira, kivija i banane

Gulite li voće i povrće poput banane i krumpira prije konzumacije jer ste uvjereni da je ta kora najobičniji otpad? No jeste li znali da je to zapravo njihov najkorisniji dio?  

 

Brojna su istraživanja, naime, pokazala da je upravo taj vanjski omotač najzdraviji dio voća i povrća!

To se, naravno, odnosi samo na ekološki uzgojene namirnice.

Najnovija istraživanja potvrđuju – konzumacijom kore voća i povrća možete svoj organizam opskrbiti zdravim antioksidansima, potaknuti probavu, podići razine energije, a usto se zaštititi od različitih oblika raka.

Baš kao ni koru, ne biste trebali bacati ni stabljike i središnji dio voća i povrća jer se i u njima kriju moćni nutrijenti prijeko potrebni vašem organizmu.

U nastavku doznajte koje biste voće i povrće trebali jesti – cijelo.

1. Banana

Koru ovog omiljenog voća uvijek bacate. No jeste li znali da kora banane sadrži obilje serotonina, što znači da može popraviti vaše raspoloženje te ublažiti depresiju?

Vanjski omotač banane štiti i zdravlje vaših očiju te može spriječiti kataraktu, a sve to zahvaljujući luteinu što ga sadrži. Lutein, naime, štiti oči od štetnih učinaka ultraljubičaste svjetlosti.

Savjet za konzumaciju: koru banane možete staviti u sokovnik zajedno s bananom pa popiti sok ili je prokuhajte u vodi desetak minuta pa popijte ohlađenu vodu.

2. Jabuka

Jeste li znali da kora jabuke sadrži gotovo polovicu količine dijetnih vlakana sadržanih u cijeloj jabuci?

Guljenjem kore gubite čak trećinu zdravih nutrijenata, poput vitamina C, vitamina A i kalija. Sama kora također sadrži četiri puta više vitamina K nego sam plod.

U kori jabuke nalazi se i kvercetin – snažan antioksidans koji čuva zdravlje pluća i poboljšava moždane funkcije.

3. Kivi

Ovo voće ima prepoznatljivu „dlakavu“ koru, koja obiluje antioksidansima i ima protualergijska, antibakterijska i antikancerogena svojstva. Stoga je nikako ne biste trebali guliti,

Kora kivija ima triput više antioksidansa nego sama pulpa, a usto štiti od bakterija kao što su E.coli i Staphylococcus.

4. Ananas

Kad je riječ o ovom egzotičnom voću, ne zanima nas tvrda kora, nego srž – središnji dio ananasa koji obično bacamo.

Osim što obiluje vitaminom C i vlaknima, ta srž sadrži i bromelain – probavni enzim koji ima snažna protuupalna svojstva te povećava bioiskoristivost hranjivih tvari.

Središnji dio ananasa sadrži čak triput više bromelaina od samog sočnog ploda.

Savjet za konzumaciju: središnji dio ananasa usitnite u blenderu pa popijte sok.

5. Citrusno voće

Nikad vam ne bi palo na pamet da jedete, primjerice, koru naranče ili mandarine?

No upravo ta kora sadrži obilje flavonoida, koji mogu znatno sniziti razine lošeg kolesterola, a da pritom ne utječu na razine dobrog kolesterola.

Antioksidansi u kori mandarine i naranče čak su 20 puta snažniji od antioksidansa iz njihove pulpe!

Bijela membrana koja se nalazi direktno ispod kore citrusnog voća sadrži pektin, koji pomaže probavi te potiče stvaranje dobrih bakterija u crijevima.

Savjet za konzumaciju: naribanu koru (ekološkog) citrusnog voća dodajte u svoje omiljene slastice i kolače.

Također, možete i cijeli limun, naranču ili mandarinu staviti u sokovnik te popiti sok koji će vam donijeti maksimum dobrobiti za zdravlje.

6. Krumpir

Pojedete li koru samo jednog krumpira veličine šake, opskrbit ćete organizam s pola dnevno preporučene količine vitamina C, kalija, fosfora, cinka, željeza i topivih vlakana!

Savjet za konzumaciju: krumpire kuhajte ili pecite s korom. Koru prethodno samo isperite od zemlje i eventualne druge prljavštine.

7. Brokula

Kod pripreme brokule obično ostavljate samo cvatove, a središnji, tvrdi dio – stabljiku – bacate? No taj dio brokule sadrži više vitamina C i kalcija nego sami cvatovi.

Osim toga, budete li jeli stabljiku brokule, dulje ćete zadržati osjećaj sitosti s obzirom na topiva vlakna koja taj dio sadrži.

Savjet za konzumaciju: stabljiku brokule narežite na manje štapiće koje onda zajedno s drugim povrćem pripremite u woku ili ih poslužite prethodno kratko kuhane na pari.

8. Češnjak

Prema istraživanju provedenom u Japanu, ljuska češnjaka sadrži šest zasebnih antioksidativnih tvari. Riječ je o tzv. fenilpropanoidima, koji štite srce te usporavaju proces starenja.

Savjet za konzumaciju: odsad u svoja jela jednostavno dodajte cijele neoljuštene češnjeve češnjaka, bilo da je riječ o kuhanom povrću ili povrću pečenom u pećnici.

Još nekoliko vrsta voća i povrća koje ne biste trebali guliti:

  • lubenica
  • mango
  • mrkva
  • krastavci
  • patlidžan

(www.alternativa-za-vas.com)