Vijesti iz BiH

Nema odluke o zatvaranju bh. granica zbog koronavirusa

Da bi se zatvorile bh. granice zbog broja zaraženih COVID-om i tako spriječilo importiranje virusa iz bilo koje države, mora postojati odluka Vijeća ministara BiH.

Za sada takvo nešto ne postoji, doznaje se u Ministarstvu vanjskih poslova. Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, koje prvenstveno to predlaže, potvrđeno je da u posljednje vrijeme uopće nema kvorum za rad i odlučivanje. ”Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje BiH treba predložiti tako nešto i uputiti Vijeću ministara BiH.

Iskreno, zatvoriti granicu samo za državljane jedne države, na primjer Hrvatske, nije vjerojatno moguće, jer bi to isto moralo biti i za državljane, na primjer, Španjolske, Italije, Indije, Češke, Belgije i drugih država gdje je broj zaraženih virusom mnogo veći nego što je u našoj državi”,  rečeno je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Tragom ove informacije dobili su odgovor iz Koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje BiH i tamo smo saznali da je upravo danas bio sastanak. Ali neformalan, bez kvoruma i bez bilo kakvih konkretnih zaključaka. Nakon ostavke ministra sigurnosti, Fahrudina Radončića, koji je sve vodio, održano je samo pet sastanka, od toga tri bez kvoruma, prevedeno, bez učinka.

”Danas nismo mogli ništa zaključiti zbog toga. Nema kvoruma mjesecima. Suočavamo se s pandemijom od 1.3., danas je sedmi mjesec pandemije i nismo imali mnogo zaključaka.

Imali smo dvije velike krize; poplave 2014. i sada COVID krizu. Suština je u tome da bi bilo nužno da se izvrše izmjene zakona, jer se u ovakvim situacijama pokazuje potpuna nefuncionalnost, a naš mehanizam rada je neefikasan. Postoji obveza ažuriranja Koordinacijskog tijela i taj proces još traje”, rekao je Zoran Perković, član Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje. Inicijativu za zatvaranje granica BiH, kako bi se spriječilo importovanje slučajeva COVID zaraženih u Bosnu i Hercegovinu može podnijeti, osim najodgovornijeg Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, kazao je Zoran Perković i Ministarsvo civilnih poslova, kao i entiteti, Ministarstvo vanjskih poslova, ali do toga nije došlo.

No, kada bi administracija slušala liječnike, bilo bi drugačije. Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, na pitanje treba li zatvoriti granice prema susjedima odgovara : „Definitivno je to neophodno. Ne radi se o revanšizmu nego jednostavno da spriječimo širenje virusa. Međutim tu imamo otežavajuću okolnost, jer nemamo ministarstvo zdravstva na državnoj razini.“

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend