„Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“

Kompanija m:tel je ovu godinu posvetila borbi za sigurnije online okruženje i u suradnji sa Unicefom u BiH i Plavim telefonom pokrenula društveno odgovornu kampanju pod nazivom „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“. Kroz seriju stručnih i edukativnih razgovora cilj je osvijestiti cjelokupno društvo, ali prvenstveno roditelje, o problemima s kojima se djeca i mladi suočavaju na internetu te ponuditi konkretne savjete kako ih i riješiti.

Iz Plavog telefona, jedine savjetodavne linije za djecu i mlade koja je aktivna na području cijele BiH, kažu da se 35 odsto savjetodavnih razgovora odnosi na djecu i mlade koja se javljaju zbog problema iz oblasti mentalnog zdravlja kao što su anksioznost, depresija, suicid, samoozlijeđivanje! Uspoređujući ove podatke s podacima u prethodnim godinama, primjetan je izrazit skok u porastu ovih vrsta stanja.

Zašto je to tako? Koliko je u ovom postotku onih čiji su problemi prouzročeni nekom vrstom zlostavljanja na internetu?  Koliki god da je udio, dovoljno je velik da bi se o tome govorilo, educiralo i činilo aktivnosti kako bi se taj broj smanjio.

Komunikacija i povjerenje su ključni u odnosu roditelj – dijete

Prva panel-diskusija na temu „Nasilje u digitalnom okruženju – kako se zaštititi“ u okviru društveno odgovorne kampanje „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“ održana je u Sarajevu, a snimak ovog stručnog razgovora možete pogledati na YouTube kanalu kompanije m:tel.

Link: https://youtu.be/L5895yAf01c 

O prevenciji nasilja i negativnim posljedicama na panel-diskusiji u Tuzli

Nakon Sarajeva, panel-diskusija s ovom važnom temom, biće održana i u Tuzli – 16. svibnja 2024. godine, u prostorijama Ateljea Ismet Mujezinović, s početkom u 13 sati. 

Na panelu će i ovog puta govoriti ljudi koji se u okviru svog posla svakodnevno susreću sa uzrocima, ali i posljedicama koje na mlade ljude može ostaviti bilo koja vrsta nasilja u online svijetu – socijalni pedagog dr Lejla Kuralić-Ćišić, psiholog i savjetnica na Plavom telefonu Maja Kovačević, inspektor iz Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u obitelji MUP-a Tuzlanske županije Elmin Husanović i direktorka organizacije „World Vision” u BiH Dragana Bulić.

Pridružite se ovom događaju, informirajte se i budite aktivni sudionik u edukaciji naših mladih o sigurnosti u online prostoru.