Ne odričite se hrane, mršavjeti je tako jednostavno!

Držanje dijeta te pravila prehrane koja ne kombiniraju različite prehrambene skupine ili one kojih se drže Japanci, Francuzi ili najmršavija osoba koju poznajete, tek su neke od metoda kojima pokušavamo skinuti kilograme. No, jesu li to tek debele laži dok je prava istina o mršavljenju toliko jednostavna da je niti ne primjećujemo? Gubljenje suvišnih kilograma težak je zadatak za koji tražimo saveznike u raznim dijetama i obećanjima. Kakav prečac kojim bismo stigli do željene kilaže također je dobrodošao, a brojanje kalorija ponekad je najlakša metoda kojom si nastojimo pomoći kako bismo odredili poželjan unos dnevnih kalorija u organizam. Unatoč mnogobrojnim dijetama, ponudi zdrave hrane i sve većem broju proizvoda s istaknutom kalorijskom vrijednošću, sve je veći broj pretilih osoba i djece. Objašnjenje tog poražavajućeg podatka nije jednostavno, ali se uglavnom svodi na pogrešno tumačenje dnevnih potreba za kalorijama. Uobičajeno je mišljenje kako je muškarcu potrebno oko 2,500 kalorija po danu, a za normalno funkcioniranje ženskog organizma 2,000 kalorija. No, te se vrijednosti, ovisno o dobi i aktivnosti pojedinca bitno razlikuju. Tako žena sitnijeg rasta i fizički ne pretjerano aktivna treba 1,200 kalorija dok je onoj krupnije građe koja se svakodnevno bavi zahtjevnim fizičkim aktivnostima potrebno gotovo 3,500 kalorija.
Premda se pojam kalorija upotrebljava svakodnevno, često se zanemaruje što on točno znači. Ona je jedinica za energiju i četiri njezina jedinice sadržane su u gramu ugljikohidrata i proteina, a njih 9 u gramu masti. Upravo zato isti broj grama piletine i čokoladne torte ne sadrži jednaku kalorijsku vrijednost. Oni koji drže dijetu bez odricanja slatkoga, nerijetko se nađu neugodni iznenađeni što njihov gubitak kilograma nije ni približan očekivanom. Nije dovoljno samo smanjiti broj unesene kalorijske vrijednosti, već promijeniti cijeli način života koji mora pružati dovoljno voća, povrća, vode i tjelesne aktivnosti.

Ne odričite se kaloričnih zdravih namirnica
Oni koji samo broje kalorije prilikom mršavljenja znaju se odreći primjerice orašastih plodova čija kalorijska vrijednost nije zanemariva, ali njihovo nutritivno bogatstvo obiluje mineralima, vitaminima i proteinima. Osim što je pogrešno birati isključivo hranu s malo kalorija, potrebno je biti realan u potrošnji energije tijekom dana. Iako sladak ili malo masniji obrok u trenu nestaju u našim ustima, vrijeme potrebno za njegovu potrošnju nije tako ekspresno. Za ‘uništavanje’ jedne čokoladice potrebno je više od pola sata aerobnog treninga. Nutricionisti tvrde kako će neumoljivo brojanje kalorija dovesti tek do gladi i usporavanja metabolizma pri čemu se tijelo adaptira kako bi mu bilo potrebno manje energije za obavljanje svakodnevnih funkcija. Gubljenje kilograma nije ni približno toliko konfuzna i nemoguća misija da biste od nje trebali odustati. Cijela je filozofija može svesti na jedan super jednostavni zakon – želite li smršavjeti smanjite porcije.