Zanimljivosti

Naranča – vaš odličan izbor za uživanje u okusu i dobrom zdravlju

Neovisno o tome jesu li cijeđene ili samo oguljene, njihova svježina osvaja baš svako nepce!

No, sočne naranče pružaju puno više od obične svježine i bogatog okusa.

Još su i drevni narodi znali za veličanstvene dobrobiti ovog citrusnog voća, koje izvorno potječe iz jugoistočne Azije, pa su ga koristili ne samo kao hranu nego i kao lijek.

Danas kada imamo golemi izbor egzotičnog voća, poput ananasa, papaje, manga, avokada, skromna naranča, koja izgleda poput minijaturnog sunca, kao da je pala u drugi plan.

Doznajte za 9 fantastičnih dobrobiti naranče i neka vam to bude podsjetnik da svaki dan pojedete barem po jednu!
 

Bogatstvo nutrijenata u suncem okupanom plodu


Naranča je izvrstan izvor vitamina C.

Jedan njezin plod sadrži čak 116 posto dnevno preporučenih vrijednosti tog važnog antioksidansa. 

Zahvaljujući bogatstvu vitamina C, redovitom konzumacijom ovog voća znatno ćete osnažiti svoj imunitet i biti otporniji na prehlade i druga oboljenja.

Naranča je bogat izvor i drugih antioksidansa, poput kalija i vitamina B-kompleksa,  a sadrži i polifenole i obilje vlakana.  

Jeste li znali da je i kora naranče odličan izvor vitamina C – samo 1 žlica narančine kore sadrži čak 14 posto dnevno preporučene količine ovog vitamina?

Osim toga, ona sadrži i limonen, koji ima protuupalna i antikancerogena svojstva (posebice je djelotvoran protiv raka kože).  

Pazite da uvijek birate domaće, organske, neprskane naranče, kako biste izbjegli štetne pesticide, osobito ako planirate iskoristiti i koru.
 

9 dobrobiti naranče za koje vjerojatno niste znali
 

1. Povećava alkalnost (lužnatost) vašeg organizma
 

Iako je slatko-kisela dok je jedemo, naranča, baš kao i limun, spada među lužnato ili alkalno voće. Ona, naime, sadrži obilje alkalnih minerala koji sudjeluju u procesu probave.

Njezinom redovitom konzumacijom u svom organizmu stvorit ćete zdravo okruženje koje neće biti pogodno tlo za kronična oboljenja.
 

2. Smanjuje rizik od raka pluća, dojke i debelog crijeva
 

Skromna naranča sadrži sastojak limonen, koji, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od raka pluća, melanoma i raka dojke.

Osim toga, vitamin C kojim naranče obiluju također igra važnu ulogu u prevenciji raka debelog crijeva  jer sprečava mutacije na DNK koje u konačnici dovode do ove teške bolesti.
 

3. Ima anti-age učinak i sprečava oštećenja na koži


Redovitom konzumacijom ovog narančastog ploda izgledat ćete mlađe i nakon 50. godine.

Antioksidansi prisutni u naranči pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni krivci starenja naših stanica. Zahvaljujući tomu naranča ima učinak pomlađivanja.
 

4. Balansira razine šećera u krvi


Naranča se pokazala kao dobar voćni izbor za osobe oboljele od dijabetesa, i to zahvaljujući tomu što njezina vlakna odlično balansiraju glukozu u krvi.

Fruktoza ili prirodni šećer iz naranče također sprečava nagle skokove šećera u krvi poslije konzumacije obroka.  
 

5. Čuva zdravlje vaših očiju


Znate li da naranče sadrže zdrave karotenoide, koji se u vašem organizmu pretvaraju u vitamin A?

To ih čini izvrsnom namirnicom za očuvanje dobrog vida.

Vitamin A čuva zdravlje mukoznih membrana u očima te znatno smanjuje rizik od makularne degeneracije, koja u ekstremnim slučajevima može dovesti čak i do sljepoće. 
 

6.  Snižava razine „lošeg“ kolesterola i čuva srce


Istraživanje koje su proveli američki i kanadski znanstvenici pokazalo je da kora naranče sadrži polimetoksilirane flavone, sastojke koji su djelotvorniji od lijekova statina u snižavanju „lošeg“ LDL kolesterola.

Konzumacijom naranača spriječit ćete začepljenje svojih arterija. Samim time, bit ćete sigurni i od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja.    
 

7. Regulira krvni tlak i smanjuje rizik od anemije


Naranča će osnažiti vašu krv, smanjiti rizik od anemije i uravnotežiti krvni tlak.

Vitamin B6 kojim naranče obiluju pomaže u proizvodnji hemoglobina, a magnezij, supervažni mineral, kojeg također ima u ovom citrusnom voću, zadužen je za regulaciju krvnog tlaka.
 

8. Poboljšava probavu


Ovo voće, među ostalim, sadrži i topiva i netopiva vlakna. Zahvaljujući vlaknima, naranča pomaže radu vašeg probavnog sustava, poboljšava peristaltiku crijeva i sprečava sindrom iritabilnog crijeva.

Patite li od konstipacije, svakako pojedite jednu naranču na dan.  
 

9. Sprečava nastanak bubrežnih kamenaca


Zahvaljujući citričnoj kiselini i citratima što ih sadrži, naranča znatno smanjuje rizik od nastanka neugodnih i bolnih bubrežnih kamenaca.

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend