Zanimljivosti

Napravite sami: Prirodni sprej za čišćenje drvenog namještaja

Kako biste najbolje očistili svoj drveni namještaj i dali mu dodatnu dozu sjaja, izradite sami sredstvo za čišćenje – s octom i eteričnim uljima.


Što biste sve dali da se jednom zauvijek možete riješiti te dosadne prašine ili da je barem možete što rjeđe uklanjati!

Samo brisanje prašine s namještaja, suvenira, knjiga i najskrivenijih kutaka u domu čini vam se kao Sizifov posao: tek što ste sve prebrisali, već vidite kako se stvara novi sloj prašine i mucica.

Iako, nažalost, nemamo čarobni štapić za trajno uklanjanje nečistoća, donosimo vam dobru ideju za izradu prirodnog spreja s eteričnim uljima koji će djelotvorno i na dulje vrijeme očistiti vaš drveni namještaj.

Primjenom prirodnog spreja uspješno ćete ukloniti sveprisutnu prašinu, koja nije nimalo zdrava i nije ju dobro udisati jer može sadržavati i toksine, plijesan, bakterije i mrtve stanice.

Zahvaljujući octu i ulju koje sadrži, ovo sredstvo odlično prodire kroz prljavštinu te površinama od drva, osim čistoće, pruža zaštitu, svježinu i lijep sjaj.

Ovaj prirodni sprej ne sadrži toksine koji bi mogli ugroziti zdravlje vaše dječice ili vas samih. Stoga, ako vaši mališani i dođu u doticaj sa sprejem, neće im naškoditi – za razliku od onih kupovnih.

Izrada ovoga sredstva zaista je vrlo jednostavna – probajte i uvjerite se i sami!

Sastojci

  1. Alkoholni ocat

Čak i ako vas odbija miris octa, trebate znati da je to zaista izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje doma. Uostalom, njegov će miris u ovom spreju neutralizirati eterična ulja.

Ocat izvrsno prodire kroz prljavštinu i nečistoću, i to bez potrebe za upornim brisanjem i struganjem. Ima dezinficirajuća svojstva te dubinski čisti namještaj, a da pritom ne uzrokuje nikakva oštećenja na njemu.

Infuzija od octa i narančine kore

U staklenu posudu stavite koru naranče pa prelijte octom. Ostavite da odstoji barem dva tjedna. Umjesto običnog alkoholnog octa možete upotrijebiti ovu mirisnu infuziju za čišćenje namještaja.

Zahvaljujući naranči, ocat će poprimiti puno ugodniji miris te će više podsjećati na citruse. Umjesto naranče možete staviti bilo koji citrus koji preferirate, primjerice, grejp ili limun.

  1. Eterična ulja – limuna i cedra

S octom se jako lijepo slažu eterična ulja limuna i cedra. Te dvije vrste esencijalnih ulja, osim što jako ugodno mirišu, izvrsno čiste dom!

Cedar ima odlična antibakterijska, protugljivična i antibakterijska svojstva, a usto čak i djeluje umirujuće.

Ulja općenito izvrsno njeguju namještaj te mu daju dodatnu dozu savršenog sjaja. Uz eterična ulja, trebat će vam i obično suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje.

Sastojci za sprej

Izrada

U bočicu s raspršivačem ulijte vodu i ocat. Dodajte bazno ulje i eterična ulja. Zatvorite bočicu i dobro j protresite. I vaš je jednostavni sprej za namještaj spreman!

Bilo bi dobro da koristite staklenu bočicu jer se tako dulje mogu održati eterična ulja.

Primjena

Prije svake primjene dobro protresite bočicu. Lagano poprskajte drveni namještaj ili sprej raspršite po mekanoj krpi za brisanje prašine pa sve dobro prebrišite.

Savjet

Budući da je uljne strukture, ovaj sprej koristite samo na drvenom namještaju. Nemojte ga nanositi na granitne ili staklene površine, na površine od nehrđajućeg čelika ili pak na zidove. Ovo sredstvo nije namijenjeno ni za antikni namještaj.

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend