Zanimljivosti

Napravite mentolovu mast protiv kašlja – za odrasle i djecu

Za sebe i djecu sami izradite izvrsnu mentolovu mast protiv kašlja od kokosa i eteričnih ulja.


Sigurno se dobro sjećate male bočice Vicksa, koju ste uvijek imali negdje na noćnom ormariću i za kojom ste vi i vaši ukućani posezali već kod prvih znakova prehlade i kašlja.

Vicks je mast na bazi mentola namijenjena olakšavanju tegoba prehlade i kašlja, a koja se obično utrljava u područje prsnog koša ili ispod nosa.  

No, jeste li znali da ta popularna mast sadrži i opasne spojeve te se čak dovodi u vezu s nastankom raka dojke kod žena?

Naime, kod mnogih žena oboljelih od ove teške bolesti pronađene su veće količine spojeva prisutnih upravo u Vicksu. Riječ je o policikličkim aromatskim ugljikovodicima (skraćeno PAH).

Stoga, umjesto da posežete za Vicksom i riskirate svoje zdravlje, izradite sami mentolovu mast – isključivo od prirodnih sastojaka!

Najvažniji sastojci vaše masti su kokosovo ulje i eterična ulja, poput eukaliptusa, paprene metvice i ružmarina.

Najbolja eterična ulja protiv kašlja

  • Eukaliptus je izvrstan protiv kašlja, bilo da ga udišete ili pak nanosite na prsa, jer djeluje kao ekspektorans te čisti vaš dišni sustav od štetnih mikroorganizama, poput bakterija i virusa koji su uzročnici bolesti.
  • Ulje paprene metvice sadrži mentol te ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Mentol je poznat po svojim rashlađujućim svojstvima, a usto čisti začepljen nos i poboljšava disanje.
  • Ulje ružmarina ima umirujući učinak na mišiće dišnog sustava, a njegov sastojak cineol ublažava kašalj.

Protiv kašlja odlično pomažu i ulje čajevca, cimeta, klinčića, limuna, origana.

Domaća mentolova mast protiv kašlja za odrasle

Sastojci:

Izrada masti:

  1. Na vodenoj kupki (u loncu zagrijte vodu pa iznad njega stavite manji lončić) otopite pčelinji vosak zajedno s kokosovim ili maslinovim uljem.
  2. Dodajte eterična ulja pa još malo miješajte.
  3. Prebacite mentolovu mast u malu staklenu posudicu s poklopcem. Koristite po potrebi kod kašlja i prehlade tako što ćete mast utrljati u prsni koš ili ispod nosa.


Mentolova mast za djecu

Budući da su mala djeca osjetljiva na pojedina eterična ulja, u nastavku donosimo verziju mentolove masti namijenjenu samo njima.

Primjerice, umjesto ulja Eucalyptus globulusa, koje nije namijenjeno maloj djeci, trebate koristiti Eucalyptus smithii, koje je pogodno za bebe i mališane.

Mentolova mast za bebe i malu djecu

Sastojci:

Izrada:

  1. Otopite pčelinji vosak na vodenoj kupelji, dodajte karite maslac pa i njega otopite.
  2. Umiješajte kokosovo ulje i eterična ulja pa još malo izmiješajte da se sve fino spoji. Napunite posudicu s poklopcem.
  3. Čuvajte na sobnoj temperaturi i potrošite u roku od 1 godine.

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend