Zanimljivosti

Namirnice koje pomažu detoksikaciju jetre

Svakodnevno nailazimo na reklame raznih proizvoda koji nam pomažu izbaciti toksine iz tijela.

Međutim, istina je ta da se naš organizam sam čisti svakoga dana.

Naša jetra je zaista nevjerojatan organ koji spada u skupinu primarnih organa za svakodnevnu detoksikaciju organizma i prirodno izbacuje toksine iz našega tijela. Proces izbacivanja toksina iz organizma svakodnevno je dodatno stimuliran i konzumiranjem određenih namirnica.

Loša prehrana i zagađenje okoliša najveći su neprijatelji jetre koja treba pomoć u razgradnji toksina u našem krvotoku. Na sreću, postoje vrlo jednostavno načini s kojima možemo pomoći smanjenju toksina u tijelu – konzumiranjem hranjivih namirnica.

Ako želiš pomoći svojoj jetri u ovom procesu, uvrsti sljedeće namirnice u svoju prehranu:

Artičoke

Artičoke su više od same delicije jer sadrže tvari koje stimuliraju žuč.

Luk

Zanimljiva činjenica o luku je da su upravo tvari koje mu daju njegov poseban intenzivan miris te koje su zaslužne za detoksikaciju organizma. Ove tvari nazivaju se sulfidi i pomažu jetri u prvoj fazi eliminacije toksina iz tijela.

Cvekla

Betain je tvar koja daje cvekli njenu posebnu tamnu boju. Upravo spomenuta tvar izrazito pomaže jetri u drugoj fazi procesa eliminiranja toksina iz tijela.

Sjemenke lana

Nemoguće je ne napomenuti važnost vlakana u procesu eliminacije toksina. Sjemenke lana najbolji su izvor vlakana jer sadrže topiva vlakna, linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), palmitinsku i alfa linolensku masnu kiselinu (omega-3). Također, lignin iz sjemenki lana štiti tijelo od toksina.

Održavanje redovite prehrane pune gore navedenih namirnica pomoći će funkciji tvoje jetre i osjetit ćeš napredak cjelokupnog zdravlja. Detoksikacija može biti puno jednostavniji proces nego što se čini i ne zahtijeva pretjerani trud.

(delimano.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend