Vijesti iz BiH

Nakon jaja i piletine moguće poskupljenje i drugih vrsta mesa

Od početka godine bh. građane na policama supermarketa konstantno dočekuju nove cijene. Jedna od važnijih životnih namirnica koja je početkom godine dobila novu cijenu je jestivo ulje, a sada se očekuju nove, više cijene piletine i jaja, ali i drugih vrsta mesa.

Rasle cijene stočne hrane

Peradari u BiH objašnjavaju da su se morali opredijeliti na ovaj potez iz dvaju razloga. Prvi je što su skočile cijene stočne hrane na svjetskim burzama, a drugi što nisu dobili pomoć od države. Prema riječima Edina Jabandžića, predsjednika Koordinacijskog odbora peradara, do poskupljenja bi moglo doći već u ovom mjesecu, a realno povećanje je, prema njegovima riječima, 20 posto.

Tako će građani, umjesto trenutačnih osam maraka, za kilogram fileta uskoro izdvajati 9,60 maraka.

– Cijene hrane na međunarodnim burzama drastično su skočile. Kukuruz je, primjerice, u siječnju 2020. godine stajao 127 eura, a danas je njegova cijena 195 eura.

je prije godinu stajala 300 eura, sada je 470. Zatim, za sojinu sačmu sada treba izdvojiti 521 euro, a prije godinu proizvođači mesa izdvajali su 340. Pšenica je najmanje poskupjela, bila je 160 eura, sada je 200.

To su velika poskupljenja koja ne može izdržati nijedan peradar u BiH, a da ne dođe u ozbiljne probleme ako se ne podignu cijene na bh. tržištu – kazao je Jabandžić .

Kada dolazi do poskupljenja, onda idu lančane reakcije. Za očekivati je rast cijena i ostalih vrsta mesa i životnih namirnica koje su vezane za stočnu hranu, odnosno generatore rasta. Dodatni rad Bh. građane, koji su odranije strahovali od cijena koje ih zatiču u trgovačkim centrima, nove najave cijena, kažu, samo su im još jedno dodatno razočarenje

. – Suprug i ja radimo i jedva sastavljamo kraj s krajem. Ponekad radimo i dodatni posao kako bismo uspjeli sebi nešto više od osnovnog. Evo, mi smo zaposleni i opet nam je i najmanje poskupljenje udar na kućni proračun.

Zamislite samo kako je onima kojima je smanjen mjesečni prihod zbog koronavirusa ili pak onima koji su ostali bez posla. O umirovljenicima tek ne bih ni govorila, oni posebno teško žive, a da je sreće, u trećoj životnoj dobi barem bi uživali u plodovima dugogodišnjeg truda i rada – objašnjava nam razočarana Mostarka dodajući da se boji još većih poskupljenja.

Koliko je sve poskupjelo pokazuje činjenica da je u siječnju potrošačka košarica bila viša za 180,76 KM u odnosu na mjesec prije. Tako je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u siječnju iznosila 2044,23 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za studeni 2020. iznosila je 966 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za pet maraka je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 47,25 posto. Prilikom izrade košarice u obzir se uzela prosječna plaća isplaćena u FBiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend