Nakon gotovo šest godina u BiH, litra dizela iznosi oko 1,60 maraka

Početkom 2010. godine litra dizela koštala je 1,63 KM. Nakon gotovo šest godina, može se reći da se cijena vratila na tu razinu. Jučer je na pojedinim crpkama u RS-u cijena bila oko 1,60 KM. U Federaciji, jedan naftni gigant cijenu dizela je oborio na 1,66 KM, dok je litra benzina 10 feninga skuplja, piše Večernji list BiH.

Puni spremnici goriva

Ovo je za autoprijevoznike sjajna vijesti, ali i za sve ostale koji zbog posla moraju dalje putovati. Nadamo se da će se ovakav trend nastaviti ili barem što duže zadržati, govore nam na crpki na koju smo stali uliti gorivo po jeftinijoj cijeni. Radnik na crpki govori nam kako građani ovih dana toče pune spremnike goriva.

Ljudi shvaćaju kako im se isplati napuniti spremnik, osobito jer stižu blagdanski dani kada se više putuje kod obitelji i prijatelja. Ali, i u strahu su jer, unatoč svemu, ovo je Bosna i Hercegovina i brojne promjene tu se događaju preko noći. Ipak, glavnu ulogu u formiranju cijena ima svijet. Cijena nafte se u odnosu na sredinu prošle godine prepolovila. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) donijela je ranije odluku zadržati svoju politiku visoke proizvodnje i time je praktički donijela odluku napustiti dugoročnu strategiju o ograničenoj proizvodnji, unatoč globalnoj recesiji koja je vladala i koja donekle još vlada. Tako smatra i Sanjiv Shah iz londonske tvrtke Sun Global Investments.

Okončanje sankcija

Svjetska banka u 2016. predviđa prosječnu cijenu od 51 dolara po barelu za 2016. To bi značilo dolar manje od očekivane prosječne cijene za 2015, piše DW. Očekuje se kako će ponuda nafte ostati obilna, upozorava Svjetska banka. Razlog za to je što se na tržište vraća još jedan veliki proizvođač – Iran.

Nakon okončanja sankcija, naše je pravo odmah se vratiti na proizvodnu razinu koju smo imali, odnosno na našu nekadašnju prosječnu proizvodnju, najavio je početkom rujna iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh. Realno gledajući, takve niske cijene su dobra vijest za potrošače, ali ne i za unapređenje proizvodnje i mogu biti okidač za gospodarski kolaps u svijetu. U intervjuu za DW Spencer Welch, stručnjak za naftno tržište iz londonske tvrtke IHS, potvrđuje kako bi cijena nafte mogla još dodatno pasti.

Eugen Weinberg, specijalist za sirovine njemačke Commerzbank, tvrdi kako su niske cijene nafte i plina u mnogim industrijskim zemljama, uključujući i Njemačku, djelovale čak kao stimulativni paket za gospodarstvo.