Sport

Najveće tragedije u povijesti nogometa

Tragedija u egipatskom Port Saidu s preko 70 mrtvih nova je tužna epizoda u povijesti nogometa. U prošlosti se dogodilo nekoliko sličnih tragedija u kojima je život izgubilo na stotine ljudi. Izdvojili smo neke od njih.

Svibanj 2001. – 126 mrtvih

 

Nogometna utakmica u Accri, glavnom gradu Gane. Bijesni navijači počeli su bacati plastična sjedala na travnjak. Policija je ispalila suzavac, na stadionu dolazi do masovne panike. No, vrata na ulazu u stadion na kojem se u tom trenutku nalazi oko 70.000 ljudi su zatvorena. U općem kaosu život je izgubilo 126 osoba. Oni su u metežu bili pregaženi od strane paničnih fanova.

Travanj 2001. – 43 mrtvih

Tisuće fanova guraju se na ulazima u Ellis-Park-stadion u Johannesburgu (Južnoafrička Republika). Stadion je zapravo već pun, na tribinama se nalazi oko 60.000 ljudi. Policija na ulazima pokušava spriječiti navijače da se “probiju” u unutrašnjost stadiona. U smjeru okupljene mase ispaljen je suzavac. I ovdje dolazi do masovne panike. 43 osobe su poginule, oko 160 ih je bilo ozlijeđeno.

Listopad 1996. – 84 mrtvih

Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Svjetsko prvenstvo u nogometu između Gvatemale i Kostarike. Stadion u Gvatemala Cityju je i prije prvog sučevog zvižduka prepun. Oko 45.000 osoba je na tribinama. Pa ipak, i u ovom slučaju brojni navijači pokušuvaju ući na prenatrpane tribine. U općem metežu 84 osobe bivaju doslovce pregažene, oko 150 ih je bilo ozlijeđeno.

Siječanj 1991. – 42 mrtvih

U južnoafričkom gradu Orkneyu igra se jedna prijateljska utakmica. No, među fanovima vlada duboko neprijateljstvo. U tučnjavi i neredima najmanje 42 osobe su poginule. Bilo je i puno ozlijeđenih. Jedan dio žrtava je poginuo na licu mjestu, a drugi su kasnije podlegli ozljedama. I u ovom slučaju njih su pregazile navijačke mase.

Travanj 1989. – 96 mrtvih

Na stadionu Hillsborough u Sheffieldu (Velika Britanija) igra se polufinale Kupa. Na terenu snage odmjeravaju FC Liverpool i Nottingham Forest. Na tribinama izbija masovna panika, u kojoj život gubi 95 osoba. Jedan navijač je teško ozlijeđen, pao je u komu i ostao u njoj do svoje smrti u ožujku 1993. U tragediji je ozlijeđeno oko 200 ljudi.

Ožujak 1988. – oko 90 mrtvih

Nogomet se igra i u Nepalu. Na nacionalnom stadionu u Katmanduu u tijeku je utakmica domaće reprezentacije i gostiju iz Bangladeša. No, vremenske prilike nisu naklonjene nogometu i navijačima. Zbog iznenadne tuče na tribinama je izbila panika. No, ulazna vrata su zatvorena, navijači ne mogu napustiti Nacionalni stadion. Prema različitim izvorima, život je izgubilo između 71 i 93 osobe.

Svibanj 1985. – 39 mrtvih

Sinonim za sve nogometne tragedije. Stadion Heysel u Bruxellesu (Belgija). U finalu tadašnjeg Kupa prvaka sastaju se FC Liverpool i torinski Juventus. Već i prije utakmice navijači su se sukobili. Alkoholizirani britanski nogometni fanatici staklenim bocama su napali talijanske fanove i domaću, belgijsku publiku. Ispalili su i rakete, a čuje se i pucnjava iz vatrenog oružja. Izbija panika. Napadnuti nogometni fanovi pokušavaju se spasiti bijegom s tribina na teren. No, u tom trenutku puca jedan betonski zid. Tone betona “pokopale” su brojne posjetitelje finalne utakmice. Brojni navijači pregaženi su u općem metežu. U ovoj tragediji život je izgubilo 39 osoba, među njima je bilo 32 Talijana. Oko 400 osoba je ozlijeđeno, dijelom i teže.

Srpanj 1969. – 2.100 mrtvih

El Salvador i Honduras odigrali su dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo 1970. I oba puta su događanja na trerenu zasjenili neredi navijača. U srpnju 196. igra se treća i odlučujuća utakmica. U produžecima Pipo Rodriguez pogađa za 3:2 za El Salvador i tim golom je prouzročio tzv. “nogometni rat”. Vojska El Salvadora ušla je na teritorij Hondurasa. U sukobima je poginulo oko 2.100 ljudi.

Svibanj 1964. – 318 mrtvih

U kvalifikacijama za Olimpijske igre između Perua i Argentine sudac u Limi nije priznao jedan gol domaće ekipe. Na tribinama izbijaju neredi. U nasilju navijača život gubi 318 osoba, oko 500 ih je bilo ozlijeđeno.

Travanj 1902. – 25 mrtvih

U Glasgowu se igra utakmica reprezentacija Škotske i Engleske. Tijekom sraza odjednom se srušila nova zapadna tribina legendarnog Ibrox-Parka. 25 osoba je poginulo, a oko 500 ih je bilo ozlijeđeno.

(DW)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend