Regionalne vijesti

Najveća katastrofa u Zagrebu: ‘Voda je došla čak do dimnjaka’


U noći s 25. na 26. listopada 1964. godine, rijeka Sava se izlila iz korita i poplavila 6.000 hektara grada u kojem je stanovalo 183.000 Zagrepčana. Poginulo je 17 ljudi. 

Sava je probila nasip i poplavila trećinu Zagreba, više od 6000 hektara užega gradskog područja, na kojemu je živjelo 180.000 ljudi. Bujica je odnijela 17 života, a 40.000 građana ostavila je bez doma . Potpuno je uništila 10.000 stanova, 3297 gospodarskih zgrada, 61 trafostanicu, 120 poduzeća, dva kilometra autoceste, 65 posto građevinskog skladištenog materijala.

Sava se na više mjesta prelila preko nasipa na područje tadašnjih općinaSusedgrad, Trešnjevka, Trnje, Peščenica i Remetinec (danas Novi Zagreb). Više od pola Trešnjevke je bilo pod vodom – tek su sjeverni dijelovi Stare Trešnjevke (sjeverno od Ozaljske i zapadno od Trakošćanske), Pongračevo, Ciglenica i područje današnjeg Voltinog naselja ostali izvan domašaja vodene stihije.

Tada je najviši vodostaj bio zabilježen 26. listopada u osam sati kada je Sava narasla na 514 centimetara. Hrabri Zagrepčani su na brzinu podizali nasipe, a pomoć je stizala iz svih krajeva svijeta.

Bila je to najveća prirodna katastrofa u Zagrebu. Nakon toga počela je gradnja sustava obrane od poplava srednjeg Posavlja, boljih nasipa i odvodnih kanala za Zagreb, Karlovac i Sisak.

Posljedice poplave su bile nevjerojatne

Nakon poplave inspekcija je vršila pregled kuća i stanova, oni koji su bili procijenjeni kao pogodni za stanovanje nakon sušenja i popravaka bili su na fasadi označavani žutom bojom, a objekti koji su morali biti srušeni označavani su crvenom bojom. 

Poslije izvršenog pregleda trebalo je prema planu izgraditi novih 10.000 stanova za smještaj onih koji su u poplavi ostali bez svojeg kućnog praga. Prvi projekti su predviđali sljedeće lokacije: Dubrava 7000 stanova, Volovčica 500, Botinec 1500 Gajnice 1000 stanova. Na području Trešnjevke nije bilo puno nove izgradnje.

Zgrade koje su u Prečkom građene za smještaj studenata prenamijenjene su za smještaj obitelji stradalih u poplavi.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend