Zanimljivosti

Najprikladnije boje za poslovnu garderobu

Stručnjaci tvrde da boje bude različite emocije i reakcije posmatrača, te da svaka od njih izaziva različita emocionalna stanja, ponašanje i raspoloženje kako nas samih, tako i ljudi koji su u našem okruženju. Zbog toga boje koje biramo za naš svakodnevni izgled u mnogome mogu govoriti o nama i slati određene poruke ljudima u našem okruženju.

Kada uzmemo u obzir sve ove činjenice, postaje jasnije zbog čega je boja garderobe koju biramo za posao veoma važno sredstvo komunikacije. Poznato je da se za poslovnu garderobu uglavnom biraju mirnije i svedenije boje, a razlog za to nije slučajan. Značenje boja i osjećanja koja proizvode su jako važna u poslovnom svijetu, te ih možemo iskoristiti kako bismo prenijeli određene poruke i uklopili se u svako okruženje ili priliku.

1. Bijela

Bijela boja je idealna boja za posao, jer odaje utisak čistoće, urednosti i otmjenosti. Pored toga, psiholozi tvrde da ova boja ostavlja utisak da se radi o organizovanoj osobi koja teži ka perfekcionizmu. Dobra strana bijele boje jeste ta što se lako kombinuje sa drugim bojama, te predstavlja pun pogodak za poslovnu garderobu. Kako je bijela boja simbol moći i čistoće, u Njemačkoj je možemo vidjeti na kravatama sudija kao simbol njihovog nepristrasnog suda, dok na ljekarskoj uniformi ona simbolizuje sterilnost.

2. Crna

Elegantna crna boja je najčešći izbor za poslovnu garderobu, te sa njom jednostavno nema greške. Naime, zahvaljujući ovoj boji postiže se sofisticiraniji, ozbiljniji i vitkiji izgled. Ipak, i pored svih njenih prednosti treba biti oprezan sa ovom bojom, jer ukoliko je ima previše onda to može imati deprimirajući uticaj na ljude, ili pak probuditi osjećaj agresivnosti. Zbog toga je najbolje kombinovati sa drugim svjetlijim bojama kako biste neutralisali njen eventualni negativni uticaj.

3. Plava

Plava boja simbolizuje povjerenje, smirenost, sigurnost i pouzdanost, što je svrstava na listu najprikladnijih boja za poslovnu garderobu. Nijanse plave boje, naročito mornarsko plave, je prema mišljenju psihologa idealna boja garderobe za intervju za posao. Zbog njene cjelokupne simbolike i poruke koju šalje, plava boja je najčešći izbog boje za kravate, a između ostalog se uklapa uz gotovo svako odijelo. Sa plavom bojom odajete utisak strogog profesionalizma, zbog čega je ovo omiljena boja u poslovnom svijetu.

4. Siva i bež

Neutralne boje poput sive ili bež  takođe spadaju u red najprikladnijih boja za poslovnu garderobu, jer odaju utisak razumne i pristupačne osobe koja se lako uklapa u svako okruženje. Zbog toga se ove boje preporučuju za poslovne sastanke i ostale skupove na kojima nema potrebe za privlačenjem pažnje. Osim toga, poslovna garderoba koja u svojoj osnovi sadrži sivu ili bež boju postiže elegantan i profesionalan izgled i sugeriše da znate šta radite. Međutim, pojedini psiholozi tvrde da ove boje mogu stvoriti utisak da nešto krijete ili prešutkujete, pa bi trebalo biti oprezan sa njima.

5. Braon

Braon boja simbolizuje ozbiljnost, toplinu, podršku i oslonac, pa je jedna od poželjnijih boja u kancelarijskom okruženju. Baš poput crne, tamne nijanse braon boje ostavljaju utisak čvrstine i stabilnosti, ali je mnogi smatraju prijatnijom. Psiholozi tvrde da vas braon boja čini postojanim i pouzdanim saradnikom, ali ukoliko je ima previše odaje utisak nedostatka smisla za humor, te je najbolje kombinovati sa ostalim bojama.

6. Zelena

Iako je osnovna simbolika zelene boje zdravlje i priroda, u poslovnom svijetu ona šalje poruku prosperiteta, prestiža i harmonije. To je i najčešži razlog zbog čega su mnoge svjtske valute upravo u ovoj boji. Pored toga, gotovo sve nijanse zelene umiruju i podstiču kreativnost, zbog čega odjeća u ovoj boji može odati utisak da se radi o produktivnoj, maštovitoj i kreativnoj osobi. Takođe, psiholozi tvrde da je tamno zelena najprikladnija za rad sa klijentima, jer stvara osećaj pouzdanosti, snage i moći.

7. Crvena

Crvena je definitivno najtemperamentnija boja koja budi najintenzivnija osećanja, zbog čega bi sa njom trebalo biti naročito oprezan. Ova boja označava dominaciju, moć, liderstvo i energiju, zbog čega je u poslovnom svijetu koriste ambiciozne osobe koje znaju šta žele. Otuda se crvena kravata smatra najmoćnijom kada je riječ o elegantnom odijevanju, a to važi i za druge detalje u ovoj boji. Previše crvene može podstaći agresivnost i nervozu, zbog čega se za poslovne sastanke preporučuje samo jedan komad odjeće u ovoj boji ukoliko želite da skrenete pažnju na sebe i prenesete važnu poruku.

8. Ljubičasta

Ljubičasta se vijekovima unazad smatrala kraljevskom bojom i simbolizuje otmjenost, moć, luksuz i imućnost te se u poslovnoj garderobi preporučuje samo onda kada želite da ostavite upravo ovakav utisak. Zbog izrazito male zastupljenosti u prirodi, ljubičasta boja takođe označava jedinstvenost i unikatnost. S obzirom na poruku koju šalje, ljubičastu treba izbjegavati prilikom razgovora za posao, jer ostavlja utisak izvještačenosti i nadmenosti.

(Poslovno Jutro)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend