Vijesti iz BiH

Najniža mirovina u FBiH za svibanj viša za 10,46 KM

Sukladno novom Zakonu o MIO u Federaciji BiH, koji je predvidio mogućnost povećanja mirovina nakon prvog tromjesečja fiskalne godine ako su ekonomski pokazatelji povoljni, Vlada Federacije BiH na redovitoj sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu donijela je odluku o povećanju najnižih mirovina u Federaciji BiH za 3,1 posto.

Prema ovoj odluci 177.711 umirovljenika koji primaju najnižu mirovinu od 326 KM, mogu računati na povećanje iznosa mirovine od 10,46 KM. Odluka o povećanju minimalnih mirovina primjenjivat će se prilikom obračuna mirovina za svibanj. U donošenju ovakve odluke Vlada FBiH rukovodila se višemjesečnim pozitivnim trendovima povećanja naplate doprinosa i smanjenja deficita u Zavodu MIO. Kako je navedeno, financijsko stanje u Zavodu je zadovoljavajuće, a ogleda se u redovitim isplatama mirovina, uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava.

Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 milijuna KM u odnosu na kraj 2017. godine i sada iznosi 103 milijuna KM. Na prijedlog Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva, Vlada FBiH razmatrala je te usvojila informaciju o stanju u Fondu solidarnosti koja se odnosi na probleme u nabavi citostatika zbog kojih trpe brojni pacijenti oboljeli od malignih bolesti. Kako je članovima Vlade FBiH objasnio resorni ministar, problem s nedostatkom citostatika javlja se iz razloga što je BiH malo tržište koje je kao takvo i manje zanimljivo proizvođačima, a problem prilikom nabava stvara i Zakon o javnim nabavama.

U cilju uklanjanja ovog problema, usvojen je i zaključak o pokretanju izmjene Zakona o javnim nabavama, odnosno njegovog usklađivanja sa Zakonom o nabavi lijekova. U cilju rješavanja trenutačnog problema nedostatka citostatika na listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, federalna Vlada je Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH odobrila hitnu interventnu nabavu citostatika prema specifikaciji ovoga Zavoda. Federalna ministarstva financija i zdravstva zadužena su za razmatranje mogućnosti izdvajanja sredstva iz proračunske pričuve za 2018. godinu, kao pomoć Federalnom zavodu u nabavi lijekova, posebice citostatika i tuberkulostatika.

Vlada FBiH podržala je i inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) osiguraju sredstva za rekonstrukciju i opremanje dviju psihijatrijskih bolnica u Sarajevu i Mostaru. Riječ je o kreditu od 7,7 milijuna eura, od čega je FBiH namijenjen iznos od 3,5 milijuna eura. Pozitivan rezultat Vlada FBiH na prijedlog Ministarstva financija razmatrala je i usvojila i konsolidirano izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija, općina kao i financijskih planova izvanproračunskih fondova Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine. Pritom je naglašena činjenica da su sve razine vlasti u navedenom razdoblju ostvarile pozitivan financijski rezultat od 352,4 milijuna KM. Time su se nastavili pozitivni financijski trendovi jer je i u istom razdoblju prošle godine zabilježeno ostvarenje prihoda u iznosu od 176,8 milijuna KM.

 

 

(Izvor:vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend