Vijesti iz BiH

Najmanje novca siromašnima

Oko 900.000 ljudi u BiH živi ispod linije apsolutnog siromaštva i ne može si priuštiti večeru što, prema tvrdnjama direktora Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarka Papića, kriju političke elite i međunarodne organizacije.

U 2011. u BiH je ispod linije apsolutnog siromaštva živjelo 23,4% stanovništva, dok procjene pokazuju kako je u 2015. ta kategorija porasla na 27% ili oko 900.000 osoba. Ipak, socijalnu pomoć u BiH najmanje dobivaju najsiromašniji koji jedva spajaju kraj s krajem. Na sve socijalne transfere, kao što su mirovine, braniteljske naknade, naknade za socijalnu pomoć, za civilne invalide, dječju zaštitu i druge, BiH troši više od 4 milijarde KM godišnje.

Od toga, samo oko 15% dobiva najsiromašnija petina stanovništva. Do ovih podataka došao je centar “Gea” iz Banja Luke koji je radio istraživanje socijalnih transfera u BiH. Prema njihovu zaključku, time dobivamo apsurdnu situaciju da novčani programi socijalne zaštite ustvari povećavaju prihodovnu nejednakost u društvu, umjesto da je smanjuju. Osnovni razlog je, smatraju, što se najveći dio socijalnih transfera dodjeljuje na temelju statusa a ne na osnovi utvrđenoga socijalnog stanja, odnosno potrebe.

Od svih socijalnih transfera, jedino su naknade stalne i jednokratne novčane pomoći i većina naknada za djecu uvjetovane imovinskim i dohodovnim cenzusom, tj. usmjerene prema siromašnima. Izdvajanja za naknade koje su usmjerene na siromašne su vrlo niska tako da ne popravljaju sliku općenito loše usmjerenosti ukupnih socijalnih transfera prema siromašnima, navodi se. Tako obitelj koja ima pokretnu imovinu čija vrijednost prelazi 5.000 KM, primjerice automobil, nema pravo na dječji dodatak.

Navodi se kako obitelj s dvije punoljetne ženske osobe i dvoje djece, koja živi u kantonu 10 i ne ostvaruje nikakve prihode te nema imovine, dobiva novčanu pomoć u prosječnom iznosu od 62,5 KM po članu kućanstva mjesečno. Učestalost siromašne djece je veća nego kod odraslih i u porastu je. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, postotak siromašne djece je u razdoblju od 2007. do 2011. porastao s 26,2% na 30,5%. Siromaštvo je češće u kućanstvima koja imaju više članova, 40% djece u kućanstvima s dva ili tri starija člana nalazi se ispod linije siromaštva.

 

(Izvor:Večernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend