Svijet

Najljepše mjesto u svakoj zemlji Evropske unije

Portal Thrillst napravio je listu najljepših mjesta u svakoj zemlji EU. Sajt Punkufer.hr predstavio je prvi polovinu spomenute liste.

Austrija – Alpbach

Jeste li čuli za film “Moje pjesme, moji snovi“? Stariji vjerovatno jesu, mlađi možda i ne, ali kultna scena plesa i pjesme u izvođenju legendarne Džuli Endrjus nastala je upravo ovde. Nepregledne zelene površine odmoriće vam tijelo i dušu, a itekako se isplati doći zimi.

Belgija – Flandrijska polja

Mjesto na kom su se nekada gubili životi, s obzirom na to da su se ovdje odvijale velike bitke za vrijeme Prvog svjetskog rata, danas je ispunjeno cvijećem i idealno za izlet u prirodu. Takođe, ovdje se nalazi i memorijalno groblje, kao i spomenik stradalima.

Bugarska – 7 Rilskih jezera

Ako pitate Bugare da vam navedu najljepše od prirode što njihova zemlja nudi, budite sigurni da će vam njih 90 % kao mjesto koje se ne smije propustiti navesti sedam Rilskih jezera. Priroda u njihovoj okolini ostavlja bez daha.

Kipar – Afroditina stijena

Prema legendi, ovdje se grčka boginja Afrodita rodila, tj. „izronila“ iz mora. I nastavak priče jednako je dobar – naime, priča kaže kako kupanje ovdje pomlađuje 10 godina.

Češka – Moravska

Iako nam svima na pamet prvo padne Prag, vinogradi i prirodne ljepote Moravske naprosto ostavljaju bez daha. U svakom slučaju, ne bi bilo loše preseliti se ovdje na nekoliko nedjelja i samo uživati u vinu i svježem vazduhu.

Danska – Skagen

Zamislite mjesto gdje se spajaju kristalno plavo more, obojeni ribarski brodići i čudesni zalasci sunca? Nemoguće? Možda, no ne i za Skagen, koji upravo izgleda kao da je izašao iz neke priče.

Estonija – Talin

Ovdje su stvari prilično jasne, u baltičkoj zemlji ne postoji ništa ljepše od njenog glavnog grada. Mjesto je ovo gdje se staro i moderno spajaju na najbolji mogući način.

Finska – Jarvi Suomi

Dio koji je nastao topljenjem leda prije nekoliko hiljada godina oblikovao je neka od najljepših jezera na svijetu. Ovo je doslovno lavirint jezera i rijeka, toliko lijep da se ne može zaobići.

Francuska – Živerni

Ni Pariz, ni Azurna obala, već mjesto koje je ocu impresionizma Klodu Moneu poslužilo kao inspiracija za stvaranje novog umjetničkog pravca. Živerni, smješten u Normandiji, izgleda kao još jedno od onih mjesta idealnih za onog to zna da cijeni mir i tišinu.

Grčka – Santorini

Teško da postoji osoba koja voli putovanja, a da bar jednom nije poželjela da obiđe Santorini. Plavi krovovi na bijelim kućama i tirkizna boja mora nikog ne ostavljaju ravnodušnima, pa je možda baš ovo mjesto za provođenje sljedećeg godišnjeg odmora…

Hrvatska – Dubrovnik

Izabrati jednu od nebrojenih prirodnih ljepota Hrvatske nipošto nije lak zadatak. Dovoljno je sjetiti se Splita, Zadra, Plitvičkih jezera, čudesnih ostrva, ali po mišljenju Thrillsta, svi su oni ipak u sjeni Dubrovnika. S obzirom na popularnost iz godine u godinu, izbor ne čudi…

Irska – Moherske litice

Vjerovatno najljepša i najimpresivnija znamenitost Irske su ove ukupno 8 kilometara dugačke litice. Oni štrče iznad Atlantika, a moguće ih je razgledati pješačkom stazom, ali i s morske strane, s obzirom na to da postoje i organizovani izleti brodovima.

Italija – Venecija

Teško je odabrati jednu znamenitost Italije, ali ako baš treba da odlučite, Venecija je sasvim dobar odabir. Grad s hiljadu mostova, grad gondola i grad koji tone zasigurno je među stvarima koje se moraju naći na svačijoj „bucket listi“.

Letonija – Ventski vodopad

Vodopad uvijek podrazumijeva atrakciju, ali je ovaj znatno drugačiji od ostalih. Naime, Ventski vodopad je najduži, ali i najniži evropski vodopad, jer je dugačak 120 metara pri čemu je visok tek 2 metra. Jasno, samim tim ne garantuje atraktivne slike na Instagramu, ali ga i dalje vrijedi obići.

(Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend