Nadležni u Federaciji BiH objavili preporuke za izolaciju i samoizolaciju

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj stranici je objavio ažurirane preporuke za izolaciju i samoizolaciju zaraženih koronavirusom i njihovih članova obitelji.

Shodno tome, iz ZZJZ FBiH su prije svega pojasnili što je zapravo “sumnjiv slučaj” koronavirusa te na koji način se on utvrđuje.

Dakle, riječ je o kliničkim definicijama – pojava simptoma i epidemiološkim, što prije svega podrazumijeva testiranje na koronavirus.

Dalje su istakli da samoizolacija podrazumijeva mjeru kojom se osobe koje su bile u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 izoliraju od drugih u cilju preveniranja potencijalnog daljeg širenja zaraze.

“Vrijeme inkubacije iznosi 1-14 dana, što je i preporučeno vrijeme samoizolacije za bliske kontakte potvrđenih slučajeva COVID-19. Uzimajući u obzir ubrzano širenje omikron varijante SARS-CoV-2 i pragmatičan pristup koji uključuje potrebu za funkcioniranjem ključnih segmenata društva, preporučuje se skraćenje razdoblja izolacije”, naveli su iz ZZJZ.

Shodno tome, napravili su grupe pacijenata i naveli period trajanja samoizolacije za bliske kontakte zaraženog .