Vijesti iz BiH

Na tribini „Svi možemo nekome spasiti život“ i Nermina Krivić, koja je na dijalizi već 37 godina

U organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH i Donorske mreže u BiH, a uz potporu Asocijacije „XY“  sinoć je u restoranu „KLJUČ“ u Ključu održana Javna tribina „Svi možemo nekome spasiti život“.

Nakon što je moderator tribine pozdravio sve prisutne i zahvalio na dolasku, direktor Doma zdravlja prim. dr. Behzad Hadžić je zahvalio organizatorima te rekao nekoliko rečenica vezanih za darivanje organa uspoređujući to s dobrovoljnim darivanjem krvi.

Prvu prezentaciju na tribini je imala dr. Lejla Hantalašević Bečić iz KB Zenica koja je govorila o bubrežnoj bolesti, načinu liječenja i prevenciji.

Nakon njenog predavanja prikazan je trominutni animirani film na istu temu.

O transplantaciji u BiH, razlogu što duži vremenski period nemamo transplantacija te o statistikama kada su u pitanju oboljeli i preminuli dijalizni i transplantirani pacijenti u F BiH, govorila je prof.dr. Enisa Mešić iz UKC Tuzla.

Smrt mozga, bila je teme dr. Nermine Rizvanović iz KB Zenica, koja još uvijek nosti epitet najboljeg transplant koordinatora u BiH. Ona je govorila o detekciji moždane smrti, razgovoru s obitelji preminule osobe i eksplantaciji organa.

Vezano za temu donacije i transplantacije organa, na tribini su prikazana i dva dokumentarna filma. „Život poslije“ i „Transplantacija srca uživo“.

Kratko predavanje o značaju i ulozi donorske kartice imao je i predsjednik Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH Tomislav Žuljević

Na kraju su dodijeljene zahvalnice Asocijaciji „XY“ za pomoć u organizaciji tribine te Šeherezadi Kajtazović, dijaliznom pacijentu koja je financijski pomogla rad Udruženja.

Posebno priznanje uručeno je heroini Nermini Krivić, koja se nosi s teškom bubrežnom bolesti i koja je na dijalizi već 37 (tridesetsedam) godina, i koja je jedna od najzaslužnijih što smo imali jako uspješnu javnu tribinu u Ključu.

Nakon tribine veliki broj prisutnih pristupio je potpisivanju donorske kartice.

Krajina i Ključ su se ponovno pokazali kao odlični domaćini.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend