Lokalne vijesti

Na Sveučilištu VITEZ u Travniku održano predavanje o dijabetesu

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, u amfiteatru Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“ u Travniku danas je održano predavanje o toj temi. Izlagači su bili direktor Zavoda za javno zdravstvo, prof.dr. Sead Karakaš, prim.mr.sci.dr. Amra Hasanbegović Živanovi, mr. Habiba Ganić, viša asistentica Fakulteta zdravstvenih studija i Matea Jelušić, studentica II. godine FZS.

 

Tijekom predavanja su se mnogobrojni učenici Mješovite srednje škole Travnik, studenti zdravstva i ostali prisutni građani upoznali s dijabetesom i njegovim simptomima, načinom liječenja ali i s tim kako ga spriječiti.

„Način života, prehrana, tjelesna (ne)aktivnost, prekomjerna tjelesna težina i stres, među glavnim su uzročnicima nastanka dijabetesa“, poručili su izlagači.

 

O životu s dijabetesom, komplikacijama koje se javljaju kod te bolesti te kako dijabetes držati pod kontrolom, okupljenima je govorila  g-đa Mirsada Konjalić, predsjednica Udruge dijabetičara općine Travnik.

Nakon predavanja prisutni su postavljali pitanja na koja je odgovarala dr. Amra Mehmedbegović-Živanović, a zatim su mogli provjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi te izmjeriti tjelesnu težinu.

 

Istodobno, u holu Sveučilišta predstavnici Zavoda za javno zdravstvo izložili su piramidu pravilne prehrane s ciljem upoznavanja sa skupinama i svojstvima izloženih namirnica.

 

Cjelodnevni program obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa organizirali su Sveučilište VITEZ, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB i Udruga dijabetičara općine Travnik.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend