Vjerojatno ste već znali da su namirnice poput ribe, gljiva, graha i leće dobre za vas, ali jeste li znali da stručnjaci za prehranu neke od njih smatraju superhranom?
Što je zapravo superhrana?
Istina je da “superhrana” zapravo nije tehnički izraz za koji postoji jasna, formalna definicija. To je riječ koja opisuje određenu hranu (i piće) koji su izuzetno bogati vitalnim nutrijentima i imaju važne funkcionalne zdravstvene prednosti. Jednostavno rečeno: superhrana je izvrstan izvor nekoliko važnih hranjivih tvari”, tvrde djetetičari.
Tri nove namirnice na popisu superhrane
Dok je popis superhrane za 2023. u prvih 10 uvrstio neke nove, intrigantne, pa čak i iznenađujuće pridošlice – vodeno povrće i biljna mlijeka – nešto poznatije namirnice, uključujući losos, mahunarke i gljive, ove su godine zasjali na popisu. Evo zašto mahunarke, gljive i losos trenutno dobivaju posebnu pozornost.
1. Mahunarke
Što mahunarke čini tako posebnima? Kao složeni ugljikohidrati, mahunarke su izvrstan izvor vlakana korisnih za crijeva i energije koja se sporo sagorijeva, kao i biljnih proteina, željeza, magnezija, folata i kalija (1 šalica kuhane leće sadrži 16% dnevne vrijednosti kalija).
Mahunarke su toliko bogate hranjivim tvarima da su klasificirane i kao protein i kao povrće. Mahunarke su posebno dobar izvor topivih vlakana, koja pomaže u kontroli razine kolesterola u krvi. Otopiva vlakna fermentiraju bakterije u debelom crijevu, proizvodeći kratkolančane masne kiseline koje imaju protuupalne i zdravstvene učinke.
2. Gljive
Prema anketi, gljive su ušle u krug pobjednika kao osma najmodernija superhrana godine. Pune i ukusne, gljive su svestrana biljna namirnica koja zaslužuje mjesto u vašoj tjednoj rotaciji obroka.
Možda ne izgledaju tako lijepe izvana kao drugo povrće, ali jestive gljive svih vrsta sadrže slične impresivne profile snažnih mikronutrijenata i biljnih spojeva. To uključuje vitamine i minerale koji podržavaju kogniciju i jačaju imunitet poput vitamina A, nekoliko vitamina B, vitamina D i još mnogo toga. Najznačajnije, dodaje Gensler, gljive su “bogate vlaknima, selenom, kalijem i bakrom; antioksidativni su spojevi koji pomažu tijelu u borbi protiv oksidativnog stresa povezanog s oštećenjem tkiva, kroničnim bolestima i starenjem.”
3. Losos
Riba o kojoj se najviše govori i koja se najviše preporučuje, losos je konačno dospio na popis superhrane, prema dijatetičarima diljem SAD-a. Svi plodovi mora, uključujući lososa, bogat su izvor nemasnih proteina. Losos također sadrži “omega-3 masne kiseline, eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA) koje su korisne za neurološko zdravlje i stanične membrane te mogu sniziti razinu triglicerida u krvi”.
Uvrstite u svoj jelovnik ovu superhranu i poboljšajte opće stanje svog organizma.