Vijesti iz BiH

Na pomolu rješenje spora oko Mehanizma kordinacije, ali i novi mogući prijepor!?

Ako je suditi po izjavama Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića čiji je sporazum o izmjenama Mehanizma kordinacije, potpisan u prošli petak u Istočnom Sarajevu, izazvao burnu rekaciju i opravdano nezadovoljstvo političkih predstavnika bh Hrvata, čini se da je na pomolu riješenje spora oko ovog pitanja i krize koju je ono izazvalo, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naime, predsjednik RS  Milorad Dodik potvrdio je u intervju Večerenjem listu da je uputio pismo članovima Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, te predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću, u kojem je iskazao suglasnost da se županije uključe u, od predsjednika HDZ BiH i hrvatske strane, osopravanu točku 3 njegovog sporazuma s Izetbegovićem, koja se odnosi na preispitivanje odluka donesenih na tijelima Mehanizma kordinacije.

Podsjetimo, u toj odluci stoji: “Sve odluke usvojene u različitim tijelima sustava koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sustavu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

Dodavanjem riječi i vlada županija, odnosno kantona, praktično bi bio riješen spor i Mehanizam kordinacije mogao bi biti usvojen u nadležnim institucijama.

Izetbegović priznao da nije govorio istinu

Nakon Dodikovog pisma Čoviću i Izetbegoviću, bošnjački je član Predsjedništva BiH, iako je tvrdio kako nije točno da su županije isključene iz Mehanizma kordinacije, danas neizravno priznao da nije govorio istinu kazavši “da je suglasan s tim da sve razine vlasti treba uključiti u ovaj mehanizam, u skladu s njihovim nadležnostima”.

Lider SDA potvrdio je novinarima da još nije dobio pismo koje je predsjednik RS Milorad Dodik uputio njemu i Čoviću, a u kojem je dao suglasnost da primjedbe predstavnika hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a BiH, budu ugrađene u konačnu verziju mehanizma koordinacije.

Izetbegović je, međutim, napomenuo da se ne želi susresti s hrvatskim kolegom bez prisustva njegovog koalicijskog partnera lidera SBB-a Fahrudina Radončića, zbog čega je ostala nepoznanica namjervaju li s Izetbegović i Čović uz nazočnost Radončića i eventualno Dodika susresti kako bi potpisali novi izmjenjeni sporazum, prije nego on bude upućen nadležnim institucijama.

Drugo, važnije pitanje je koja institucija ili institucije bi trebale usvojiti Mehanizam kordinacije i što će biti s istoimenim dokumentom kojeg je Vijeće ministara usvojilo u siječnju ove godine, neposredno uoči Čovićevog puta u Bruxelles, gdje je, u svojstvu predsjedavajućeg kolektivnog šefa države,  predao aplikaciju za članstvo BiH u Europskoj uniji, za što je jedan od uvijeta bio upravo donošenje Mehanizma kordinacije.

Tko bi trebao usvojiti novi Mehanizam kordinacije?

Podsjetimo, tada usvojeni dokument o kordinaciji tijela vlasti u procesu europskih integracija objavljen je i u Službenom glasniku BiH,  no Republika Srpska ga je od tada neprestano osporavala. Uslijedili su višemjesečni pokušaji usuglašavanja  između predstavnika RS i bošnjačkih dužnosnika, točnije premijerske Željke Cvijanović i predsjedatelja Vijeća ministara i federalnog premijera Denisa Zvizdića i Fadila Novalića da bi, konačno, u petak, uz posredovanje predstavnika EI u BiH Wigemarka, u Istočnom Sarajevo, stavovi bošnjačke i srpske strane bili usuglašeni, ali na štetu Hrvata.

Ukoliko u Mehanizmu kordinacije i svim njegovim tijelima, sudjeluju vlade svih razina vlasti, a s tim su, sada, konačno, čini se suglasni svi vladajući politički akteri; Vijeća ministara BiH, vlade entiteta, županija i Distrikta Brčko, čini se logičnim da Mehanizam kordinacije usvoje parlamenti BiH, entiteta i županija, te Skupština Distrikta Brčko. Pitanje je naime, može li Mehanizam kordinacije biti obvezujući dokument za entitete, županije i Distrikt Brčko, ukoliko bi ga, kao u siječnju usvojilo samo izvršno tijelo – Vijeće ministara BiH- jedne razine vlasti.

Ostaje vidjeti hoće li tu logiku uvidjeti i predstavnici vladajućih stranaka, i postupiti u skladu s njom, ili će napraviti još jednu grešku, pa je onda naknadno ispravljati.

Napomenimo i da bi konačnim usvojanjem Mehanizma kordinacije, prihvaćenog od svih razina vlasti u BiH, naša zemlja, konačno ispunila i posljednji uvjet za razmatranje njezine aplikacije za članstvo u Europskoj uniji, iako je to trebala napraviti prilikom predaje prijave za članstvo u Uniji početkom godine.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend