Vijesti iz BiH

Na onkološkim odjeljenjima u BiH godišnje više od stotinu djece

Broj djece oboljele od malignih bolesti iz godine u godinu se povećava. Posljednji podatci govore da na godišnjoj razini u BiH oboli između 90 i 100 djece koja se liječe na onkološkim odjeljenjima u Sarajevu i Banjoj Luci.

Međutim, točnih podataka nema, jer BiH nema jedinstven registar oboljelih. Fikret Kubat, predsjednik Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“, za „Avaz“ je kazao da se na prostoru Federacije BiH godišnje rak dijagnosticira kod 60 djece.

– U RS taj broj je nešto manji. Mogu reći da je dijagnostika uznapredovala te da je sada lakše ustanoviti dijagnozu. Zato se i može potvrditi veći broj oboljelih. No, ne treba zanemariti da je sedamdesetih godina postotak izlječenja bio 30 posto, a sada je kod leukemije od 80 do 90 posto – kazao je Kubat, dodavši da mnogo faktora utječe na dobivanje ove bolesti.

Onkološka odjeljenja na Klinici za dječje bolesti UKC-a RS prime između 35 i 40 novooboljelih.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su da je 2018. godine registrirano ukupno 46 oboljelih. – Radi se o oboljelim uzrasta od sedam do 14 godina. Tako se proteklih godina između 20 i 35 mališana borilo s ovim opakim bolestima.

Prije tri godine je registrirano 56 oboljelih – kazali su iz Zavoda. Kako navode, djeca najviše obolijevaju od maligne neoplazme limfoidnog tkiva, leukemije, tumora oka i mozga i drugih dijelova centralnog nervnog sistema, piše Dnevni avaz. 

Roditelji mališana s nešto kompliciranijim oblicima bolesti svoj spas traže u poznatim europskim klinikama. Cijene liječenja zavise od vrste oboljenja, zdravstvenog stanja, dužine liječenja te financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Dnevnik.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend