Na Galici služena sveta misa za 14 ubijenih pripadnika HVO-a

Prvi masovni zločin koji su počinile srpske paravojne snage u središnjoj Bosni dogodio se u župi Ovčarevo, na platou Vlašića, na nadmorskoj visini od 1460 metara, na mjestu zvanom Galica, u općini Travnik, 15. svibnja 1992. godine.

Naime, tada je srpska vojska zarobila, mučila i okrutno ubila četrnaestoricu pripadnika HVO-a Travnik: Zorana Domića (32), Pericu Lukića (27), Luku Babića (20), Matu Babića (20 ), Slavka Babića (38), Žarka Meljenića (29), Tadiju Martinovića (22), Slavka Pendeša (31), Slavka Didaka (29), Ivu Stojaka (44), Dragana Rimca (31), Milku Rimca (51), Ivu Martinovića (32) i Stipu Jerkovića (30).

Dvadeset i četvrta godišnjica ovoga zločina, za koji još nitko nije odgovarao, čak se nikada nije vodio ni istražni postupak, jučer je dostojanstveno, s dužnim pijetetom, obilježena na Galici, uz spomen-obilježje podignuto 2006. godine, na mjestu gdje se zločin i dogodio. Rodbina, prijatelji i suborci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predvođeni predsjednikom HVIDR-e HVO-a Herceg Bosna Draganom Radićem, te predsjednicom županijske Udruge obitelji nestalih i poginulih branitelja i predsjednikom UNROHVO HB, Ljubicom Garić i Josipom Stojakom Mungosom, položili su cvijeće i zapalili svijeće. Sjenama četrnaestorice žrtava ovoga zločina poklonili su se i predstavnici izvršne zakonodavne i političke vlasti Travnika, Srednjobosanske županije, Federacije i Bosne i Hercegovine, na čelu s Bojanom Domićem, Katicom Čerkez, Zdenkom Džambas, Antom Bilićem i Nikolom Lovrinovićem. To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH koje je predvodio pukovnik Josip Slišković, izaslanstvo grada Vukovara, na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća Igorom Gavrićem, te predstavnici Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, pomoćnik i zamjenik ministra Tomislava Medveda, Miroslav Cindrić i Ivan Vukić.

U spomen na ubijenih četrnaest pripadnika HVO-a Travnik uz spomen-obilježje na Galici slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio župnik župe Ovčarevo, fra Marinko Didak. Unatoč hladnom vremenu i povremenoj kiši, na svetoj misi zadušnici okupilo sve više stotina vjernika iz župa Lašvanske doline. Vjernicima se pridružilo i stotinjak planinara, koji su dionicu od Paklareva do Galice prošli pješice. Uz domaćine i vodiče, članove HPD “Paklarske stijene”, najbrojniji su bili članovi HPD “Vitez” iz Viteza, koji su ovu dionicu prepješačili zajedno s tridesetak članova HPD “Zagreb Matica”.

(VL/Radio Vitez)