Vijesti iz BiH

Na dužnost stupila II klasa mladih oficira primljenih iz civilstva

U Domu Oružanih snaga BiH danas je, polaganjem svečane zakletve i potpisivanjem Ugovora, na dužnost je stupilo 14 oficira, mladih lidera OS BiH, koji su primljeni u okviru druge klase prijema oficira iz civilstva.

Svečanosti u Domu OS BiH u Sarajevu prisustvovali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministrice Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, zamjenici načelnika ZŠ OS BiH general major Mirko Tepšić i general major Senad Mašović, Otpravnica poslova Ambasade Ujedinjenog kraljevstva Nj.E. Christine McNeill, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a u BiH general major Johann Luif kao i brojni drugi visoki dužnosnici MO i OS BiH, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranog u BiH, te članovi porodica mladih oficira OS BiH.
Nakon što je prije godinu dana na dužnost stupio prvi naraštaj časnika primljenih iz civilstva, ovo je drugi put da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH iz sopstvenih kapaciteta, ali uz pomoć Ambasade Ujedinjenog kraljevstva i NATO stožera u BiH odabire, obrazuje i obučava mlade, visoko obrazovane kadrove koji se primaju u profesionalnu vojnu službu u početnom činu potporučnika OS BiH.

Svečanu zakletvu danas su položili: Milica Blagojević, Alija Čebo, Rinaldo Čosić, Dženis Halilović, Bojan Jeličić, Ensad Kaikčija, Dževad Kokošija, Nemanja Nešković, Slaven Perić, Adnan Plavšić, Zoran Reljić, Muhamed Salihović, Rade Šimić i Davor Telić.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš tokom svoga obraćanja kazala je: „Rigorozan proces odabira i obuka koju ste uspješno okončali zahtijevali su od vas punu posvećenost i izuzetne napore, ali su oni bili nužni kako biste dostigli zahtjevne standarde. Ona je iskazala zahvalnost Zajedničkom štabu, Komandi za obuku i doktrinu i svim komandama i elementima Oružanih snaga, za angažiranje u svim fazama procesa odabira i obuke, kao i međunarodnim partnerima, u prvom redu Vladi Ujedinjenog kraljevstva i NATO štabu na posvećenosti ciljevima i odnosu prema Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH uopće, a posebno za podršku u uspostavi i provođenju Programa odabira i obuke mladih časnika.
Načelnik ZS OS BiH Anto Jeleč u obraćanju upućenom mladim oficirima kazao je: „Danas počinje novo poglavlje u vašem životu. Završetkom obuke koja nije bila jednostavna i laka, stekli ste znanja i savladali vještine koje oficiri moraju posjedovati. Završili ste tek jedan dio vaše obuke, a drugi će trajati do kraja vašeg službovanja“.
(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend