Glazbene vijesti

Na današnji dan 1993. godine poginuo Tomislav Ivčić

Na današnji dan 1993. godine u Zagrebu je u prometnoj nesreći poginuo hrvatski pjevač Tomislav Ivčić.

Upravljajući Mercedesom, Ivčić je, pri pokušaju da izbjegne pješakinju koja je istrčala na kolnik, prešao u suprotni trak i frontalno se sudario s BMW-om. U nesreći su poginuli on, pješakinja koju nije uspio izbjeći te suvozačica iz BMW-a.

Rođeni Zadranin, bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-ih godina nadalje.

Već za vrijeme Jugoslavije otvoreno je pokazivao svoje domoljublje što je tada bilo vrlo nepoželjno. Jedan je od rijetkih s estrade koji se prije prvih demokratskih izbora javno i glasno izrazio da je njegov izbor Hrvatska i HDZ – tada stožerna stranka i pokret hrvatskog naroda protiv jugoslavenskog i srbijanskog šovinizma.

Početkom i u najtežim danima Domovinskog rata osobito je popularna bila njegova pjesma Stop the war in Croatia, koja je čak i u Australiji bila veliki hit.

Na izborima 1993. izabran je za HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru, no poginuo je prije nego je preuzeo dužnost. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, podsjeća Kamenjar.com.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend