Lokalne vijesti

Na današnji dan 1992. godine poginuli Ilija Petrović i Josip Kurevija

Prije dvadesetdevet godina, točnije 3. svibnja 1992. godine, poginuli su pripadnici HVO Vitez, Ilija Petrović i Josip Kurevija.

Ilija i Josip su ujedno i prvi hrvatski bojovnici poginuli u Lašvanskoj dolini u borbi protiv srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA. Život su izgubili pri zauzimanju skladišta naoružanja JNA u Slimenima, u općini Travnik, kada je ranjeno još devet pripadnika HVO-a i HOS-a Vitez. U akciji zauzimanja skladišta naoružanja sudjelovale su postrojbe HVO-a na čelu s Filipom Filipovićem, te tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik „Viteške“ brigade HVO-a Mario Čerkez i postrojbe HOS-a Vitez sa zapovjednikom Darkom Kraljevićem.

U spomen na ovaj događaj, izaslanstvo OO HDZ BiH Vitez, koje je predvodio predsjednik OO HDZ BiH Vitez i načelnik općine Vitez, Boris Marjanović, danas je, zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članova obitelji, posjetilo viteška groblja Mali Mošunj i Kraljevica, gdje su s obiteljima poginulih odali počast poginulim pripadnicima HVO-a iz Viteza.

U spomen na prve žrtve iz Viteza, danas u središtu Viteza dvije ulice nose ime Josipa Kurevije (ulica kod OŠ “Vitez”) i Ilije Petrovića (ulica kod SŠ “Vitez”)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend