Kultura, Lokalne vijesti

Na 5. obljetnicu od smrti Ive Totića HKD Napredak upriličio homage

Na petu obljetnicu od smrti Ive Totića HKD Napredak u Vitezu je upriličio homage ovom iznimno darovitom viteškom pjesniku.

Program je osmislila književnica i profesorica Srednje škole “Vitez”, Sanja Babić Đulvat i moderirala zajedno s profesorom filozofije Sretenom Tarabom, a njih dvoje zapravo su zaslužni da je posthumno objavljena i četvrta knjiga Ive Totića “Paukova mreža” (pjesme, 2018.) koji je svojim prijateljima ostavio rukopis u sjećanje.

Ivo Totić je za života objavio tri knjige poezije: Crna fizika, Kad mjesec potone za Gradinom i Sin tišine. Prva je objavljena 1995., a to znači u ratno doba, a druge dvije 1997. i 1999. Uvršten je u respektabilnu antologiju poezije Ovdje živi Conan – Mlada bosanska lirika 1992. – 1996.

Sanja Babić Đulvat, koja je zasigurno najbolja poznavateljica veličajnosti poezije Ive Totića jer je objavila zbirku pjesama “Crni vrh: Elegija za Ivu Totića” kao posvetu njegovu životu i stvaralaštvu, u središte predstavljanja Ivine poezije stavlja treću zbirku i naslovnu pjesmu Sin tišine, koja zapravo sublimira Totićevu stvaralačku bit.

Profesor Taraba je Ivin ljudski i stvaralački lik situirao u ovom našem prostoru u onom ratnom vremenu, koji se za Ivinu obitelj tragično okončan i u kojemu on kao senzibilna i do kraja poštena i istinoljubiva pjesnička duša zapravo propituje, dapače i osuđuje, sav besmisao rata.

Uz pomno odabrane pjesme koje su čitale učenice Srednje škole ,,Vitez”, od strane viteškog glazbenika Ive Jandrića je neobično osmišljen “štimung”. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici OGŠ Jakova Gotovca Novi Travnik. Matea Popović na violini u klasi prof. Ljiljane Marić i učenici na odsjeku harmonika, David Dujmušić i Petar Kolenda u klasi prof. Nanarele Bajo i Gordane Mišković.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend