Lokalne vijesti

MZ Dubravica: Večeras paljenje svijeća za žrtve u Križančevom selu

Večeras, na uočnicu obljetnice 24. godine od pada Križančeva sela, u organizaciji mještana Dubravice, s početkom u 18,00 sati, započet će okupljanje kod OŠ “ Dubravica ”, odakle će se s upaljenim svijećama i u tišini krenuti prema spomen obilježju te odati počast žrtvama.

 

Ovim putem pozivaju se sve sugrađanke i sugrađani da dođu ispred škole, upale svijeću i s dužnim pijetetom odaju počast svima žrtvama Križančeva sela, koji su živote dali na oltar domovine.

Križančevo selo nadomak Viteza je najveće stratište Hrvata u BiH. Naime, samo u jednom danu, 22. prosinca 1993. godine, ubijena su 64 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, u akciji nazvanoj „Krvavi Badnjak “.

Njihova masakrirana tijela, nakon upornog posredovanja UNPROFOR-a, Europskih promatrača i MCK, nakon 39 dana predana su obiteljima. Ni za ovaj strašan zločin, još nitko nije odgovarao, niti su pokrenute bilo kakve istražne radnje.

Program obilježavanja 22. prosinca 2017. godine:

-sv. misa u Crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravici s početkom u 11,00 sati,

-12,00 komemorativna sjednica je u OŠ “Dubravica” u Dubravici,

-12,30 mimohod do Spomen obilježja

Kada će i hoće li krivci odgovarati za zločine počinjene nad Hrvatima Lašvanske doline pitanje je koje se postavlja već godinama, a posebno u vrijeme tužnih godišnjica brojnih zločina!

(MZ Dubravica)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend