MUP SBK: Uspješne akcije na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga

Tokom proteklog vikenda  na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih djela.

U nastavku planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, tokom proteklog vikenda izvršena je kontrola rada u 3 ugostiteljska objekta na području našeg kantona.

Naime, dana 21.9.2019. godine, oko 22,00 sata, policijski službenici tima za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga PU Travnik izvršili su kontrolu rada ugostiteljskog objekta u ulici Ljudevita Gaja, općina Novi Travnik, kao i osoba koje su zatečene u objektu. Prilikom kontrole kod osoba R.D., rođen 1991. godine i D.T., rođen 1985. godine, iz Novog Travnika, pronađena je određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

U nastavku aktivnosti, oko 23,50 sati, izvršena je kontrola rada ugostiteljskog objekta u ulici Šehida, općina Travnik, kao i osoba koje su zatečene u objektu. Prilikom kontrole kod osobe M.K., rođen 1981. godine, iz Travnika, pronađena je određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

Istog dana, oko 22,00 sati, policijski službenici PS Fojnica izvršili su kontrolu rada ugostiteljskog objekta u ulici ZAVNOBIH-a, općina Fojnica, kao i osoba koje su zatečene u objektu. Prilikom kontrole kod osobe H.Č., rođen 1990. godine, iz Fojnice, pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

Uspješna akcija provedena je i na području PS Busovača, gdje su policijski službenici PS Busovača, na Gradskom trgu, izvršili kontrolu i pregled osobe R.B., rođen 1999. godine, kojom prilikom je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, kao i tzv. drobilica za usitnjavanje biljne mase.

U saradnji s nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

JAVNI RED I MIR

Evidentirano je 10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

Evidentirano je 28 saobraćajnih nezgoda u kojima su 4 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručen je ukupno 341 prekršajni nalog, od kojih su 72 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 37 vozača, od kojih su 4 vozača zadržana u policijskim stanicama do otrježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu višeg od 1,5 promila.

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 7 vozila.

(URED KOMESARA)