Lokalne vijesti

MUP SBK: Rezultati aktivnosti policije na sprječavanju i suzbijanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droga

U nastavku kontinuiranih planskih aktivnosti na sprječavanju i suzbijanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Jedinice za specijalističku podršku i policijske stanice Fojnica, su na osnovu naredbe Općinskog suda Kiseljak izvršili pretres ugostiteljskog objekta na području Fojnice.

 

Tom prilikom pronađeni su predmeti i tragovi koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, a kod lica G.T. rođen 1987.godine i M.M. rođen 1994.godine, oba iz Fojnice, koji su zatečeni u objektu, pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga Speed. U saradnji sa kantonalnim tužilaštvom lice M.M. je lišeno slobode i određen mu je pritvor u trajanju od 30 dana, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

 

Također, važno je istaći da je pojačanim aktivnostima u ovoj oblasti, dana 27.11.2017.godine prilikom obilaska terena policijska patrola policijske ispostave Han Bila u napuštenom objektu u mjestu Mehurići, općina Travnik zatekla četiri lica iz Travnika, i to:  I.H. rođen 1998.godine, O.S. rođen 1997.godine, H.A. rođen 1996.godine i Š.M.rođen 1996.godine, koji su posjedovali materije za koje se sumnja da se radi o opojnim drogama – marihuani i speed. Zbog navedenog, slobode su lišeni I.H. i H.A., a postupanje po ovom predmetu preuzeli su policijski službenici Sektora kriminalističke policije, koji u saradnji sa nadležnim tužilaštvom poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

Pojačane preventivno-represivne aktivnosti realizovane su i kroz pojačane kontrole saobraćaja, kada je kontrolisano ukupno 2.346 vozila i vozača, pregledano 1.170 vozila. Uručeno je ukupno 335 prekršajnih naloga, mobilnim radarima evidentirano je ukupno 115 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine, dok je iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 26 vozača.

 

Policijskim aktivnostima obuhvaćene su i kontrole rada ugostiteljskih objekata, sa posebnim osvrtom na kontrolu prekovremenog rada objekata, utvrđivanje identiteta sumnjivih lica i dr.

 

Uz svakodnevno praćenje i sagledavanje sigurnosnog stanja, policijski službenici MUP-a SBK-a nastavljaju sa pojačanim aktivnostima i u narednom periodu, a sve u cilju poboljšanja stanja sigurnosti, kako u oblasti kriminaliteta i saobraćaja, tako i u drugim oblastima policijskog djelovanja.

 

(URED KOMESARA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend