Lokalne vijesti

MUP SBK: Paljenje korova uzrokovalo šumske požare

MUP SBK obavještava građane da je u proteklom periodu prijavljeno nekoliko šumskih požara uzrokovanih paljenjem korova na njivama i drugim površinama. Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu, a zabilježeni su slučajevi u kojima su uništena stabla u voćnjacima, pa čak stambeni i pomoćni objekti.

 

Iz tog razloga, apeluju na građane da obrate pažnju na ovakve i slične aktivnosti, a posebno u vrijeme jakog vjetra, u doba dana kada će požar ostati neprimjećen ili u blizini šumskih nasada i stambenih ili drugih objekata.

 

Također, upozoravaju da će službenici policije, u saradnji sa drugim institucijama, u narednom periodu preduzimati intenzivne mjere i radnje na otkrivanju i sankcionisanju osoba koje paljenjem korova izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu, kako je to i predviđeno Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. Propisana kazna za ovo krivično djelo je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

 

“Molimo građane da uvaže naše apele i upozorenja, te u slučaju da primjete požare to odmah prijave najbližoj policijskoj stanici na broj telefona 122, ili vatrogasnoj jedinici na broj 123”, poručili su iz Ureda komesara MUP SBK.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend