Lokalne vijesti

MUP KSB: Proteklog vikenda zbog prekršaja iz oblasti prometa uručeno 279 prekršajnih naloga

Tijekom proteklog vikenda na području KSB prijavljeno je 8 krivičnih djela, a radi se o 4 teške krađe, 1 krađa, 1 oštećenje tuđe stvari, 1 nasilje u obitelji  i 1 krivično djelo posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

Na osnovu saznanja dobijenih prilikom kriminalističke obrade nad organizovane skupine sa područja Sarajeva i otkrivanja gotovo 30 krivičnih djela izvršenih na području Kiseljak i Kreševa, tokom 2015. i 2016.godine, službenici policije iz Fojnice otkrili su izvršioce i dokumetnovali su još 6 krivičnih djela teških krađa, koji su članovi ove skupine izvršili na području Fojice u posljednje dvije godine. Osumnjičeni za ova krivična djela su Dž.K. rođen 1997.godine iz Kreševa i A.K.rođen 1998.godine iz Hadžića, koji su tokom kriminalističke obrade u potpunosti priznali izvršenje navedenih krivičnih djela, te će protiv njih biti podnesen izvještaj kantonalnom tužilaštvu Travnik.

JAVNI RED I MIR

Evidentirano je 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a radi se 4 slučaja učestvovanja u tuči, 1 slučaj naročito drskog ponašanja i 5 slučajeva i 1 slučaj ostali prekršaji. U prekršajima je sudjelovalo 15 osoba.

Dogodile se 27 prometnih  nezgoda, u kojima su 2 osobe teže i 6 osoba lakše povrijeđene.

POJAČANE MJERE SIGURNOSTI

U posljednja dva mjeseca tokom svakog vikenda provode se pojačane mjera s ciljem održanja povoljnog stanja sigurnosti. Takva praksa nastavljena je i ovog vikenda, a pojačane mjere sigurnosti bile su usmjerene na dokumentovanju krivičnih djela, pojačanu kontrolu prometa, kao i na zaštitu javnog reda i mira.

U većini općina našeg kantona izvršene su pojačane kontrole prometa  s akcentom na kontrolu alkoholiziranosti vozača, vožnje bez položenog vozačkog ispita, te posjedovanja zimske opreme. Navedeni prekršaji se, pored brzine kretanja, javljaju kao najčešći uzrociprometnih  nezgoda. Iz prometa je isključeno 47 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita. Također, zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja evidentirano je 256 slučajeva, a zbog nerigistrovanosti ili tehničke ispravnosti iz prometa je isključeno 13 vozila. Ukupno je zbog različitih prekršaja iz oblasti prometa uručeno 279 prekršajnih naloga.

U Gornjem Vakufu-Uskoplju je kontrolom motornog vozila marke Golf pronađena manja količina materije zamotane u aluminijsku foliju za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga marihuna. Osoba kod koje je pronađena sporna materija podvrgnuta je kriminalističkoj obradi, a dobijena saznanja koristit će se u daljoj borbi protiv zloupotrebe opojnih droga.

Pojačane mjere sigurnosti usmjerene su i na aktivnosti predviđene Planom zaštite šuma, s ciljem sprječavanja nelegalne sječe ogrjevnog drveta i drugih drvnih sortimenata. Tako je na području Novog Travnika, pored nelegalno usječenih drva oduzet i 1 traktor „Tomo Vinković“ sa prikolicom, te teretno motorno vozilo „Mercedes“. Ovakav pristup u sprječavanju nelegalne sječe drveta u skladu je sa Zakonom o šumama KSB i Akcionim planom koji se provodi po toj problematici.

OSTALO

Građani su u PS Bugojno prijavili da je dan 25.11.2016.godie prilikom čišćenja pomoćnog objekta u mjestu Vučipolje, općina Bugojno pronađena 1 granata nepoznatog kalibra. Policijski službenici su osigurali mjesto pronalaska do dolaska ekipe civilne zaštite, koja je na siguran način uklonila ovo eksplozivno sredstvo.

Apelujemo na građane da bilo kakvo oružje ili eksplozivna sredstva koja posjeduju odmah predaju najbližoj policijskoj stanici, jer će na taj način izbjeći prekršajno ili krivično gonjenje, kao je to predviđeno Zakonom o nabavci, držanju i nošenju oružja KSB.

Isto tako, molimo da ni u kom slučaju takvo oružje ili eksplozivna sredstva ne odbacuju u kontejnere za smeće i deponije smeća ili u korita rijeka, obližnje parkove i šume, jer se na taj način ugrožava sigurnost građana. Najjednostavniji način je da pozovete policijsku stanicu i policijski službenici će doći do vas i preuzeti oružje, bez bilo kakvih posljedica za građane.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend