Mraz u Bosni, obilne oborine i izraženiji snježni pokrivač ovog puta će izostati

U prvom tjednu 2022. godine dotok svježijih i hladnijih zračnih masa uvjetovat će nestabilno vrijeme s kišom, susnježicom i snijegom, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Na području južne Hercegovine očekuje se kiša, u širem pojasu Posavine kiša i susnježica, a u središnjim i planinskim područjima Bosne susnježica i snijeg. Obilne oborine i izraženiji snježni pokrivač ovog puta će izostati.

Oblačno vrijeme sa slabim padalinama prevladavat će tijekom čitavog tjedna. U jutarnjim satima u većem dijelu Bosne izvjestan je mraz. Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -3 stupnja do 2 u Bosni, na jugu zemlje do 9 stupnjeva. Najviše dnevne temperature kretat će se između -1 i 5 u Bosni, u Hercegovini između 5 i 10 stupnjeva.

U razdoblju od 11. do 17. siječnja, prema aktualnim sinoptičkim kartama, prognozira se lagana stabilizacija vremenskih prilika na prostoru BiH. Prestanak oborina zahvatit će prvo južne krajeve, a zatim se prošiiriti i na ostatak zemlje. Više sunčanih sati uvjetovat će i nešto više dnevne temperature zraka, ali će se i dalje zadržati jutarnji mrazevi u Bosni. Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -2 i 3 u Bosni, a maksimalne dnevne temperature varirat će između 2 i 8 stupnjeva u Bosni do 12 u Hercegovini.