‘Money For Nothing’ zabranjena zbog homofobije (video)

Dvadeset i šest godina nakon prvog objavljivanja, rock pjesma Dire Straitsa ‘Money For Nothing’ zabranjena je na jednoj radiopostaji u Kanadi
Klasični rock hit proglašen je uvredljivim jer sadrži riječ ‘faggot’ pa se ne može više puštati u originalnoj formi. Sporna riječ na engleskom je pogrdni termin za homoseksualnu osobu muškog spola. Vijeće kanadskog standarda emitiranja zaključilo je da pjesma krši stavke ljudskih prava zakona kanadskog udruženja o etici i nepristranom opisivanju. Riječi pjesme na engleskom koje su proglašene neprikladnima glase:

‘The little faggot with the earring and the makeup
Yeah buddy, that’s his own hair
That little faggot got his own jet airplane
That little faggot he’s a millionaire.’

Pjesmu su napisali 1985. Mark Knopfler i Sting, a željeli su prenijeti perspektivu čovjeka iz radničke klase koji provodi vrijeme gledajući spotove i zlobno komentirajući aktualnu situaciju.

U intervjuu za glazbeni časopis Rolling Stone u doba kad je pjesma izdana, Knopfler je objasnio:
‘Dobio sam oštru kritiku od urednika gay časopisa iz Londona koji je odmah javio da ‘pjesma udara ispod pojasa’. Osim činjenice da postoje glupi pripadnici gay populacije isto kao i glupi heteroseksualci, primio sam na znanje sugestiju da nije dobro ostavljati prostor za puno značenja i interpretacija, već treba biti direktan i jasan u izražavanju. Glavni lik u pjesmi ‘Money For Nothin’g pravi je ignorant, netko tko sve promatra iz financijskog ugla. On gaji strahopoštovanje prema rock zvijezdama. Vidi to po principu: ništa ne rade, a bogati su i to je odlična prevara.’ (tportal.hr)

 

 

{youtube}wTP2RUD_cL0&feature{/youtube}