Mladi u BiH nemaju izbora, ostaju živjeti s roditeljima i nakon 30-te

Mladi u Bosni i Hercegovini rijetko se odluče na samostalan život. Bez posla i dovoljno novca ostaju s roditeljima i mnogo godina nakon punoljetnosti. Statistika zabrinjava. Više od 130 tisuća je nezaposlenih s 30 godina. Ekonomska situacija je glavni razlog što blizu 200 tisuća osoba starijih od 30 godina živi s roditeljima, kažu anketirani građani Sarajeva, prenosi BHRT.

Prema podacima iz Popisa stanovništva 2013. godine, od ukupnog broja osoba starih 30 godina i više, blizu 200 tisuća živi s oba, ili samo s jednim roditeljem. Nezaposlenih s 30 godina i više je više od 133 tisuća, prema podacima iz Ankete o radnoj snazi za 2020. godinu. Posljedica je ovo neuređenosti društva koje je u ekonomskoj i razvojnoj krizi, konstatira sociolog Drago Vuković. “Mi imamo krizu društva, krizu zaposlenosti, struke i tako dalje. Svi ljudi koji ne mogu da ostvare svoje statuse, ne mogu da dobiju na vrijeme posao, ne mogu da zasnuju svoju obitelj – oni nemaju drugog izbora osim da žive sa roditeljima u toj široj obitelji”, objašnjava Vuković.

Vuković dodaje da mnogi iz straha bježe od osamostaljivanja. S njim je suglasna i psihologinja Anela Hasanagić. Dodaje, prilikom odgoja roditelji bi trebalo poticati djecu na samostalnost. “Kad mladi imaju 30 godina, roditelji i dalje donose odluke za njih zato što ti mladi nisu sposobni da donesu, nisu naučili da donose odluke – kad on sa tri godine nije odlučivao hoće li obući žutu ili plavu jaknicu onda, zapravo, sad ne može da odluči ni o tome hoće li se i kad osamostaliti”, objašnjava Hasanagić.

Prema podacima “Eurostata”, u zemljama Europske unije čak 75,4 posto mladih u dobi od 25 do 29 godina i dalje živi kod kuće. Od zemalja regije, Hrvatska je u vrhu ljestvice. S druge strane, najniža stopa mladih koji žive s roditeljima bilježi se u Norveškoj – njih samo devet posto.